ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 80%

Η κακή διατροφή συνδέεται με ποσοστό 80% των καρκίνων του παχέος εντέρου, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη από ερευνητές της Κλινικής Κλίβελαντ.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 80%

Η μελέτη παρουσιάζει πώς η διατροφή μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη ενός καρκινικού όγκου μέσω της ενεργοποίησης ενός μοριακού μονοπατιού που τρέφει τα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τη «ζημιά» κάνουν τα πολλά ανθυγιεινά λιπαρά στη διατροφή, όπως αυτά που περιλαμβάνει μια συνήθης δυτικού τύπου διατροφή (τηγανητά, αλλαντικά, γλυκά κ.λπ.).

bigstock fast food low carb diet fatt 109387163

Δοκιμές στο εργαστήριο υπέδειξαν ότι τα κακά λιπαρά προωθούν την ανάπτυξη των καρκινικών βλαστοκυττάρων του παχέος εντέρου, δηλαδή των κυττάρων που ευθύνονται εν μέρει για την εξάπλωση και την επανεμφάνιση του καρκίνου. Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν το μονοπάτι που προωθεί την ανάπτυξη του καρκίνου, η επίδραση των λιπαρών μειώθηκε σημαντικά, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Stem Cell Reports.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στις ΗΠΑ, με περισσότερα από 130.000 περιστατικά να καταγράφονται σε ετήσια βάση. Η εμφάνισή του αποδίδεται σε έναν συνδυασμό επιδράσεων γενετικών, επιγενετικών (αλλαγών της γονιδιακής έκφρασης με μηχανισμούς που δεν επηρεάζουν τη γονιδιακή αλληλουχία του DNA) και περιβαλλοντικών (όπως η διατροφή).

«Γνωρίζαμε ότι η διατροφή επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, ωστόσο τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν για πρώτη φορά τη σύνδεση της διατροφής με πολλά λιπαρά και του καρκίνου μέσω ενός συγκεκριμένου μοριακού μονοπατιού» αναφέρει ο Μάθιου Καλάντι, ένας εκ των συντακτών της μελέτης και χειρουργός στην Κλινική Κλίβελαντ.

Δεδομένου ότι η διατροφή αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για τον καρκίνο αλλά και για την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη και πολλές άλλες ασθένειες, οι προσπάθειές μας να υιοθετούμε διατροφικά έξυπνες στρατηγικές πρέπει να αποτελούν σταθερή προτεραιότητα.

Δείτε κι αυτό:

Είναι το έλαιο καρύδας υγιεινό; Η ετυμηγορία της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας

Το μπαχαρικό που περιορίζει τις επιπτώσεις των λιπαρών στην υγεία

Ποια είναι τα λιπαρά που βλάπτουν τις αρθρώσεις σας – Με τι να τα αντικαταστήσετε