ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι το έλαιο καρύδας υγιεινό; Η ετυμηγορία της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας

Το έλαιο καρύδας έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τον τελευταίο καιρό, αφού το βλέπουμε σε πληθώρα συνταγών στη θέση άλλων κλασικών λιπαρών υλών, όπως το βούτυρο. Είναι όμως τελικά καλύτερη επιλογή για το μαγείρεμα όσον αφορά την υγεία μας;

Είναι το έλαιο καρύδας υγιεινό; Η ετυμηγορία της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας

Όχι, απαντά η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, σύμφωνα με το BBC, καθώς είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο και τα ζωικά λίπη. Τα κορεσμένα λίπη θεωρείται ότι συμβάλλουν στην αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης (αν και ορισμένοι ειδικοί διαφωνούν).

Οι νέες συστάσεις της Ένωσης αναφέρουν ότι ο ισχυρισμός για τα οφέλη του ελαίου καρύδας στην υγεία σε σύγκριση με άλλες πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι αβάσιμος, αφού δεν υποστηρίζεται από τα ευρήματα επιστημονικών μελετών.

bigstock 163659461

Η διαμάχη για τα λιπαρά συνεχίζεται

Εδώ και δεκαετίες πασχίζουν οι επιστημονικοί κύκλοι να καταλήξουν σε ομοφωνία σχετικά με τον ρόλο των λιπαρών στην ανθρώπινη υγεία. Τα ζωικά λίπη, όπως το λαρδί, θεωρούνται σε γενικές γραμμές ανθυγιεινά, σε αντίθεση με τα λίπη φυτικής προέλευσης, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο ή η μαργαρίνη.

Η διάκριση αυτή προκύπτει με βάση την περιεκτικότητα μιας λιπαρής ουσίας σε κορεσμένα λιπαρά.

Τα κορεσμένα λιπαρά του ελαίου καρύδας

Τα κορεσμένα λιπαρά που λαμβάνονται μέσω της διατροφής ενδέχεται να συμβάλουν στην αύξηση της LDL χοληστερόλης, η οποία με τη σειρά της συσσωρεύεται στις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με την Ένωση, ποσοστό 82% των λιπαρών του ελαίου καρύδας ανήκουν στην κατηγορία των κορεσμένων. Το βούτυρο περιέχει 63% κορεσμένα λιπαρά, ενώ τα λίπη του μοσχαρίσιου κρέατος 50% και το λαρδί του χοιρινού 39%.

Η Ένωση διαψεύδει τον ισχυρισμό ορισμένων ότι το ιδιαίτερο μείγμα λιπαρών του ελαίου καρύδας το καθιστά υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα, καθώς κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται από έγκυρα και αξιόπιστα ερευνητικά τεκμήρια.

bigstock Coconut And Coconut Oil 13620398

Η σύσταση της Ένωσης

Περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών και αντικατάσταση αυτών με ακόρεστα φυτικά λίπη, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, συνιστά η Ένωση.

Μια τέτοια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και μάλιστα στον βαθμό που επιτυγχάνεται με τη φαρμακευτική αγωγή.

Επιλογικά, να σημειωθεί ότι δεν συνιστάται η παντελής αποχή από την κατανάλωση λιπαρών, καθώς είναι απαραίτητα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Μεταξύ άλλων, τα υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στο ψάρι, στο αβοκάντο και στους ξηρούς καρπούς, προωθούν την απορρόφηση βιταμινών, όπως η Α, η D και η Ε.

Διαβάστε επίσης:

Το μπαχαρικό που περιορίζει τις επιπτώσεις των λιπαρών στην υγεία

Ποια είναι τα λιπαρά που βλάπτουν τις αρθρώσεις σας – Με τι να τα αντικαταστήσετε

Έξι πηγές καλών λιπαρών στη διατροφή μας