ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πώς θα προστατευτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες για να αποφύγετε τη θερμοπληξία

Πώς θα προστατευτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες για να αποφύγετε τη θερμοπληξία

Το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 30-35 βαθμούς Κελσίου ή όταν παραμένουμε πολλές ώρες στον ήλιο κινδυνεύουμε από θερμοπληξία.

Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ) παρέχει μερικές βασικές συμβουλές για να αποφύγετε τους κινδύνους των υψηλών θερμομοκρασιών.

- Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο, με ρούχα από πορώδη υλικά, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

- Η χρήση του καπέλου και γενικά καλύμματος από φυσικά υλικά επιβάλλεται, με τρόπο που επιτρέπουν τον καλό αερισμό του κεφαλιού.

- Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών που φέρουν ετικέτα UV400 ή 100% protection και το σήμα CE προστατεύει τα μάτια μας από την έντονη ακτινοβολία ή την αντανάκλαση του ηλίου.

- Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο. Παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη.

bigstock thermometer 28738382

- Αποφεύγουμε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

- Αποφεύγουμε βαριές σωματικές εργασίες, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

- Αποφεύγουμε να τρέχουμε πολλή ώρα στον ήλιο.

- Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της μέρας. Καλό θα είναι να τοποθετούμε κάποιο υγρό πανί στο κεφάλι και στον λαιμό μας.

- Λαμβάνουμε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών.

- Λαμβάνουμε μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και περιορίζουμε τα λιπαρά.

- Αποφεύγουμε πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας.

- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ.), θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό του αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Διαβάστε επίσης:

Η ζέστη μας κάνει κακόκεφους, αλλά γιατί;

Καύσωνας: Συμβουλές προστασίας για τους καρδιοπαθείς

Γυμναστική το καλοκαίρι: Οι συμβουλές των ειδικών για να προστατευτείτε από τη ζέστη