ΥΓΕΙΑ

Ποιες τροφές φυτικής προέλευσης επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και γενικά τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, αποτελούν βασικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.

Ποιες τροφές φυτικής προέλευσης επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς

Σύμφωνα με νεότερα ευρήματα Αμερικανών επιστημόνων ωστόσο, κάποιες τροφές φυτικής προέλευσης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και άλλων καρδιακών νόσων.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Δρ Αμπικα Σατιτζα, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 200.000 Αμερικανούς επαγγελματίες υγείας. Τα δεδομένα προέρχονταν από τρεις μελέτες που είχαν ξεκινήσει τη δεκαετία του ’80 και του ’90. Κάθε δύο με τέσσερα χρόνια οι συμμετέχοντες έδιναν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή τους.

Οι επιστήμονες εστίασαν στην ποιότητα των φυτικών τροφών που επέλεγαν να φάνε οι συμμετέχοντες και πως η ποιότητα αυτών επηρέαζε την εκδήλωση καρδιακής νόσου.

Heart 4

Μέχρι το 2013 πάνω από 8.600 άτομα είχαν υποστεί έμφραγμα ή είχαν αποβιώσει από καρδιακό νόσημα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που έτρωγαν τακτικά άφθονα υγιεινά φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτοί είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο.

Αντίθετα, όσοι επέλεγαν να φάνε λιγότερο υγιεινά φυτικά τρόφιμα, όπως πατάτες, ραφιναρισμένα δημητριακά (λευκό ψωμί, ζυμαρικά κ.α.) και άφθονους σε ζάχαρη χυμούς φρούτων είχαν ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Επίσης, τα άτομα που προτιμούσαν ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, τυρί και βούτυρο, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

«Δεν είναι όλα τα φυτικά τρόφιμα το ίδιο και είναι σημαντικό οι άνθρωποι να εστιάζουν στην ποιότητα αυτών που επιλέγουν να καταναλώσουν», εξηγεί η Δρ Σατιτζα.

Και συμπληρώνει ότι «αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσει στο μυαλό του το κοινό είναι ότι δεν χρειάζονται υπερβολές στη διατροφή για να αποκομίσει κανείς οφέλη για την υγεία της καρδιάς του. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με σταδιακή μείωση των ζωικών προϊόντων, για παράδειγμα, και να αυξήσουμε την κατανάλωση οσπρίων, λαχανικών και ξηρών καρπών. Έτσι είναι ευκολότερο να γίνουν οι αλλαγές και να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Διαβάστε επίσης:

Φρούτα & λαχανικά που προκαλούν φούσκωμα

Η ζωή μετά το έμφραγμα: Ποια διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης