ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Τα οφέλη του αλκοόλ για τη μνήμη

Τα οφέλη του αλκοόλ για τη μνήμη

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τουλάχιστον παροδικά, υποστηρίζουν ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν θυμούνται καλύτερα αυτά που έμαθαν.

Η βελτίωση αφορά κυρίως αναμνήσεις που δημιουργούνται πριν από την κατανάλωση αλκοόλ και όχι στη διάρκειά της, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί μελέτησαν 88 εθελοντές, 31 άνδρες και 57 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 53 ετών, από τους οποίους ζήτησαν να απομνημονεύσουν κάποιες λέξεις και στη συνέχεια τους χώρισαν σε δύο ομάδες.

Από τη μία ομάδα ζήτησαν να πιει όσο ήθελε (κατά μέσον όρο κατανάλωσαν 4 ποτά) και από την άλλη να μην πιει καθόλου.

Την επόμενη ημέρα, τους ζήτησαν να θυμηθούν τις λέξεις που είχαν μάθει και, με μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν πως όσοι είχαν πιει αλκοόλ θυμήθηκαν περισσότερες.

alcohol brain

«Η μελέτη μας έδειξε πως όχι μόνο όσοι είχαν πιει αλκοόλ απέδιδαν καλύτερα στην απομνημόνευση, αλλά και πως όσο περισσότερο είχαν πιει τόσο καλύτεροι ήταν», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σίλα Μόργκαν, καθηγήτρια Ψυχοφαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στην Αγγλία.

«Οι αιτίες αυτού του φαινομένου δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά το πιθανότερο είναι ότι το αλκοόλ εμποδίζει την εκμάθηση νέων πληροφοριών, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει καλύτερα τις προηγούμενες αναμνήσεις» πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι το όφελος δεν συνεπάγεται ότι μπορεί κάποιος να πίνει απεριόριστα όταν θέλει να απομνημονεύσει κάτι, καθώς είναι τεκμηριωμένες οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην μακροπρόθεσμη μνήμη και την ψυχοσωματική υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Διαβάστε επίσης:

Τα κενά μνήμης είναι ένδειξη... εξυπνάδας!

Τεστ: Δείτε αν έχετε μνήμη... χρυσόψαρου!

BEST OF NETWORK