ΥΓΕΙΑ

Υψηλή χοληστερόλη: Ο ρόλος του ασβεστίου

Τη συμβολή του ασβεστίου στη ρύθμιση της χοληστερόλης αναδεικνύουν Καναδοί ερευνητές των πανεπιστημίων Αλμπέρτα και ΜακΓκιλ.

Υψηλή χοληστερόλη: Ο ρόλος του ασβεστίου

Οι ερευνητές μελέτησαν το ρόλο της πρωτεΐνης πρόσδεσης του ασβεστίου και παρατήρησαν μεγάλη αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα τρωκτικών, όταν η πρωτεΐνη απουσίαζε.

Ανακάλυψαν επίσης την άμεση σχέση μεταξύ της χοληστερόλης και του ασβεστίου στα σκουλήκια.

Η διαπίστωση αυτή ενδεχομένως να ανοίξει νέους δρόμους στην θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας.

bigstock Milk On A Dark Wooden Backgrou 102139976

«Υπάρχει ένας μηχανισμός εντός του κυττάρου που “αισθάνεται” ότι δεν υπάρχει αρκετή χοληστερόλη και ενεργοποιεί την παραγωγή της. Εμείς παρατηρήσαμε ότι η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να κρύψει την χοληστερόλη από τον μηχανισμό αυτό. Αν δεν έχουμε ασβέστιο στον οργανισμό μας, ο μηχανισμός αυτός πιστεύει ότι δεν υπάρχει και χοληστερόλη και έτσι αρχίζει να παράγει αρκετή, ακόμα και όταν στην πραγματικότητα υπάρχει επάρκεια χοληστερόλης», εξηγεί ο καθηγητής Μάρεκ Μιχαλακ από το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακής νόσου και όπως λέει ο Λούις Αντζελλον, καθηγητής στη Σχολή Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ «η γενική πεποίθηση είναι ότι η χοληστερόλη ελέγχει μόνη της την σύνθεσή της εντός των κυττάρων. Αλλά εμείς ανακαλύψαμε ότι, επίσης, το ασβέστιο ελέγχει την λειτουργία αυτή. Ο συσχετισμός αυτός ίσως μιας ανοίγει μια νέα πόρτα για την ανακάλυψη νέων τρόπων ελέγχου του μεταβολισμού της χοληστερόλης».

Το άρθρο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Διαβάστε επίσης:

Υψηλή χοληστερόλη: Οι σοβαροί κίνδυνοι από τη διακοπή της θεραπείας

Αναλογία χοληστερόλης: Πώς υπολογίζεται & τι σημαίνει