ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Κατάθλιψη: Καταλυτικός ο ρόλος της στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο

Κατάθλιψη: Καταλυτικός ο ρόλος της στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο

Η διάγνωση της κατάθλιψης στους καρδιοπαθείς αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με στεφανιαία νόσο της καρδιάς και στη συνέχεια εκδηλώνουν κατάθλιψη αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς κατάθλιψη.

Ο κίνδυνος θανάτου είναι αυξημένος είτε η κατάθλιψη εμφανιστεί αμέσως μετά τη διάγνωση του καρδιολογικού προβλήματος είτε εκδηλωθεί μετά από χρόνια.

bigstock 173763659

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Χάιντι Μέι του ιατρικού κέντρου Intermountain της Σόλτ Λέικ στη Γιούτα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό European Heart Journal-Quality of Care & Clinical Outcomes, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 24.100 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο και οι οποίοι είχαν εξεταστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία κατά πόσο είχαν και κατάθλιψη (κάτι που συνέβη στο 15% των ασθενών).

Η σχέση μεταξύ καρδιοπάθειας και κατάθλιψης φάνηκε να είναι αμφίδρομη, καθώς η μία μπορεί να επιδεινώσει την άλλη. Η εκδήλωση κατάθλιψης, μεταξύ άλλων, επηρεάζει αρνητικά τη σωστή εκτέλεση της θεραπείας των καρδιοπαθών, οι οποίοι μπορεί να μην παίρνουν πλέον σωστά τα φάρμακά για την καρδιά τους. Επίσης, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει βιολογικές αλλαγές στο σώμα, οι οποίες αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία να ελέγχονται οι καρδιοπαθείς για πιθανή κατάθλιψη ακόμη και χρόνια μετά τη διάγνωση της καρδιαγγειακής νόσου. Όπως είπαν, η κατάθλιψη μετά τη στεφανιαία νόσο αποτελεί τον σημαντικότερο μεμονωμένο προγνωστικό δείκτη για τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου του ασθενούς.

Η σημασία της κατάθλιψης –ακόμη και αν αυτή προηγήθηκε της διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου– είναι μεγαλύτερη από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, ο διαβήτης, η υπέρταση, η νεφρική ανεπάρκεια, η καρδιακή ανεπάρκεια, το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.

«Το βασικό μήνυμα από τη μελέτη» δήλωσε η δρ Μέι «είναι ότι δεν έχει σημασία πόσος χρόνος έχει περάσει από τότε που ο ασθενής διαγνώστηκε με στεφανιαία νόσο. Ο συνεχής έλεγχος για τυχόν κατάθλιψη πρέπει να συνεχίζεται για χρόνια μετά, με τον ίδιο τρόπο που συνεχίζουμε να μετράμε άλλα πράγματα, όπως η 'κακή' χοληστερίνη (LDL)».

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη στις γυναίκες: Ο ρόλος της πρώτης περιόδου

Πώς σχετίζεται η αρτηριακή πίεση με την κατάθλιψη;

Τα γονίδια για τη στεφανιαία νόσο ευνοούν την απόκτηση παιδιών