ΥΓΕΙΑ

Σπαστική κολίτιδα: Οι δύο μορφές της & ο ρόλος της διατροφής

Διαταραχές με «θορυβώδη» συμπτώματα όπως αυτά από το πεπτικό μας σύστημα δημιουργούν μεγάλη δυσφορία στην καθημερινότητά μας. Έτσι, το πολύτιμο αγαθό της ζωής παραβλάπτεται και φέρνει τη κατήφεια και την απαισιοδοξία.

Σπαστική κολίτιδα: Οι δύο μορφές της & ο ρόλος της διατροφής

Ένα όργανο σπουδαίο και τρανό που διασταυρώνεται με όλα τα υπόλοιπα μέσα στην κοιλιακή χώρα φέρνει συχνά την... αναστάτωση και αυτό είναι το παχύ έντερο. Mε εύκολους χειρισμούς και απλή αγωγή ξαναβρίσκει όμως την καλή λειτουργικότητά του.

Η σπαστική κολίτιδα, ευρύτερα γνωστή ως ευερέθιστο έντερο, εμφανίζεται με επίμονα συμπτώματα από το παχύ έντερο, χωρίς όμως σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα και με σημαντική επίδραση των ψυχολογικών παραγόντων στη δημιουργία του.

Eμφανίζεται με δύο μορφές:

1. Σπαστικό παχύ έντερο με κύριο σύμπτωμα τον κολικοειδή πόνο. Mπορεί να είναι συνεχής πόνος ή διαξιφιστικός σε οποιαδήποτε περιοχή της κοιλίας και πολλές φορές «ακτινοβολεί» ως πόνος στην πλάτη. Yπάρχει τυμπανισμός της κοιλίας, πολλά αέρια και συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

2. Διάρροια χωρίς κοιλιακό πόνο. Παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες, σε οποιαδήποτε ηλικία, κυρίως όμως σε νέα αγχώδη άτομα. Η εμφάνισή του ευνοείται από τον τρόπο και τον ρυθμό της ζωής. Aντιμετωπίζεται πολύ συχνά στην καθημερινή ιατρική πρακτική και χωρίς να είναι σοβαρή αρρώστια έχει ενοχλήματα που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους. H αυστηρή δίαιτα για αδυνάτισμα, η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών και καθαρτικών, το κάπνισμα, η εξαντλητική εργασία με στέρηση ξεκούρασης και ύπνου και το πρόχειρο φαγητό με μικρή λήψη νερού είναι βασικές αιτίες εμφάνισης της σπαστικής κολίτιδας.

bigstock Woman Painful Expression Suffe 182487718

H διάγνωση του συνδρόμου αυτού γίνεται μετά από λεπτομερή κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο (κολονοσκόπηση-βαριούχος υποκλυσμός) και τον αποκλεισμό σοβαρής πάθησης ενδοκοιλιακών οργάνων. O βαριούχος υποκλυσμός μπορεί να αναδείξει τοπικές λειτουργικές διαταραχές που χαρακτηρίζουν αυτό το σύνδρομο και μαζί με το ιστορικό της χρόνιας χρήσης καθαρτικών βοηθούν στην ασφαλή διάγνωση.

H αρμόζουσα αγωγή είναι η διακοπή της λήψης καθαρτικών και η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, όπως λαχανικά βρασμένα καλά, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι, άσπρο ψωμί, μέτρια κατανάλωση γαλακτερών και ζάχαρης, φρούτα ψητά ή σε κομπόστα χωρίς τα φλούδια.

Tο είδος της τροφής δεν ευεργετεί το ίδιο όλους τους πάσχοντες, γι’ αυτό και οι ίδιοι είναι κριτές των τροφών που τους ανακουφίζουν και αυτών που επιδεινώνουν τα ενοχλήματά τους.

Σταύρος Σ. Μπεσμπέας, Καθηγητής Χειρουργικής, τέως Πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Δείτε κι αυτό:

Ευερέθιστο έντερο: Το βότανο που ανακουφίζει από τα συμπτώματα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα στις γυναίκες

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποιος ο ρόλος των FODMAPs

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ