ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Διάρροια: Πώς θα καταλάβετε αν οφείλεται σε κάτι που φάγατε

Διάρροια: Πώς θα καταλάβετε αν οφείλεται σε κάτι που φάγατε

Η διάρροια είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται είτε στη διατροφή είτε σε κάποια λοίμωξη.

Για παράδειγμα, οι τροφές με πολλή ζάχαρη ενδέχεται να προκαλέσουν διάρροια, καθώς τα φυσικά ή τεχνητά σάκχαρα προκαλούν αυξημένη ροή νερού προς το έντερο, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να γίνονται πιο αραιά. Η καφεΐνη είναι επίσης μια συχνή αιτία της διάρροιας, αφού η διεγερτική της δράση επιταχύνει τον ρυθμό επεξεργασίας των τροφών στο έντερο.

Η διάρροια είναι κοινό σύμπτωμα και της δυσανεξίας, επομένως η αδιάγνωστη δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη είναι μία ακόμη πιθανή αιτία. Στην περίπτωση δυσανεξίας, η διάρροια συνοδεύεται και από άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα ή κοιλιακές κράμπες.

bigstock Man Suffers From Diarrhea Hold 131944988

Πώς θα καταλάβετε αν η διάρροια οφείλεται σε κάτι που φάγατε

Το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι αν κάνατε πρόσφατα κάποια δραστική αλλαγή στη διατροφή σας (π.χ. σημαντική αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών). Θα πρέπει επίσης να αναλογιστείτε αν η διάρροια εμφανίζεται μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά.

Ένα ημερολόγιο διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις «ένοχες» τροφές.

Η διάρροια είναι επίσης κοινή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντιβιοτικά ή φάρμακα που περιέχουν μαγνήσιο), οπότε αν αρχίσατε πρόσφατα κάποια αγωγή ελέγξτε το φύλλο οδηγιών του σκευάσματος.

Η διάρροια πιθανότατα δεν οφείλεται στη διατροφή ή σε δυσανεξία εάν:

- τα κόπρανα περιέχουν αίμα ή πύον

- συνοδεύεται από πυρετό

- διαρκεί πολλές ημέρες

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Το Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας συνιστά να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν η διάρροια επιμένει για περισσότερο από 48 ώρες. Το ίδιο ισχύει εάν στα κόπρανα υπάρχουν ίχνη αίματος ή εάν η διάρροια συνδυάζεται με ισχυρό στομαχόπονο.

Τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι είναι ομάδες επιρρεπείς στην αφυδάτωση, πράγμα που σημαίνει ότι η διάρροια μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη γι’ αυτές. Σημάδια αφυδάτωσης που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη είναι τα εξής:

- μειωμένη παραγωγή ούρων

- αυξημένοι παλμοί καρδιάς

- ζαλάδα ή πνευματική σύγχυση

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Δίαιτα BRAT για άμεση ανακούφιση από τα γαστρεντερικά συμπτώματα

Διάρροια: 9 ένοχες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει η διάρροια

BEST OF NETWORK

PlusQueen