ΥΓΕΙΑ

Προβλήματα όρασης: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας

Οι ηλικιωμένοι που χρειάζονται γυαλιά οράσεως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση προγενέστερων μελετών.

Προβλήματα όρασης: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας

Τη σύνδεση μεταξύ της μείωσης της όρασης και της έκπτωσης της γνωστικής λειτουργίας ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η όραση μειώνεται καθώς οι άνθρωποι γερνούν, με τους άνω των 75 να έχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η άνοια επηρεάζει περίπου έναν στους 50 ενήλικες στις ηλικίες μεταξύ 65 και 69. H ηλικία αποτελεί τον βασικό παράγοντα κινδύνου για την άνοια.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν στοιχεία από δύο εθνικές μελέτες (NHANES 1999-2002 και NHATS 2011-2015) για να εξετάσουν τη συσχέτιση.

dementia

Αντικείμενο και των ερευνών ήταν η σχέση της όρασης και της γνωστικής κατάστασης των ηλικιωμένων.

Η ανασκόπηση των αποτελεσμάτων έδειξε σύνδεση μεταξύ της απώλειας της όρασης και της εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση φάνηκε να υφίσταται η οπτική οξύτητα των ηλικιωμένων.

Με δεδομένο ότι τα ηλικιωμένα άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και ότι η άνοια συνδέεται με αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο έλεγχος της όρασης θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα διαγνωστικά εργαλεία για την άνοια.

Οι ερευνητές δεν έχουν προσδιορίσει τους λόγους σύνδεσης της απώλειας της όρασης και της εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να γίνει κατανοητή η σχέση των δύο καταστάσεων.

Σημειώνουν πάντως ότι τα προβλήματα όρασης μπορεί να αποτελούν μία πρώτη προειδοποίηση για την άνοια, επιτρέποντας στους ασθενείς να λάβουν εγκαίρως θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Εννέα παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να αλλάξετε για να προστατευτείτε

Τα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τα μάτια σας & πού θα τα βρείτε