ΥΓΕΙΑ

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Η μετάβαση στο φθινόπωρο και η πτώση της θερμοκρασίας, είναι πιθανό να επαναφέρουν τις αλλεργίες σας στο προσκήνιο ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους.

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Εκτός από τις αλλεργίες όμως, το φθινόπωρο φέρνει και τροφές της φύσης που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αλλεργιών.

Δείτε τι πρέπει να βάλετε στο καλάθι του φθινοπώρου αλλά και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να βελτιώσετε τα αλλεργικά συμπτώματα:

brocolo

Μπρόκολο

Το σούπερ θρεπτικό λαχανικό έχει διπλό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας: Είναι πλούσιο στην αντιαλλεργική βιταμίνη C και είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών, τα οποία αποδεδειγμένα βοηθούν στη ρινική αποσυμφόρηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου 500 mg βιταμίνης C ημερησίως μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα αλλεργίας και 1 φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει περίπου 80 mg.

kale

Κέιλ

Το κέιλ είναι ένα πράσινο, φυλλώδες λαχανικό με ιδιαίτερη γεύση και μεγάλο «πλούτο» σε θρεπτικά συστατικά που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως και το μπρόκολο ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά, είναι όμως πλούσιο και σε βιταμίνη Α που πιστεύεται ότι βελτιώνει τα συμπτώματα αλλεργίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α είναι πιο επιρρεπή σε άσθμα και αλλεργίες.

laxanides

Λαχανίδες

Είναι πλούσιες σε καροτενοειδή που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Όσο πιο σκούρα είναι τα φύλλα τους, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε καροτενοειδή. Επειδή χρειάζονται αρκετή ώρα βράσιμο για να μαλακώσουν, κάποια θρεπτικά συστατικά θα μείνουν στο νερό, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σούπες κλπ.

skorda kremudia

Κρεμμύδι και σκόρδο

Τα κρεμμύδια και το σκόρδα είναι πλούσια σε κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που μειώνει τη φλεγμονή στον οργανισμό και βοηθά στην καταπολέμηση των αλλεργιών ενεργώντας σαν αντιισταμινικό. Η κουερσετίνη λειτουργεί όπως η βιταμίνη C, δηλαδή καταστέλλει την αλλεργική φλεγμονή, όπως η βουλωμένη μύτη. Επειδή όμως η απορρόφησή της μέσω των τροφών δεν είναι καλή, εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.

kolokutha

Κολοκύθα

Όπως το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η κολοκύθα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τη μορφή της βιταμίνης Α που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από πίτες, η κολοκύθα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές ακόμη αλμυρές και γλυκές συνταγές.

karota

Καρότα

Είναι πλούσια σε β-καροτένιο που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα. Θα πάρετε μεγαλύτερη ποσότητα από το πολύτιμο συστατικά εάν τρώτε τα καρότα ελαφρώς μαγειρεμένα και όχι ωμά, π.χ. στον ατμό ή σοταρισμένα με ένα υγιές λίπος, π.χ. ελαιόλαδο.

selino

Σέλινο

Το σέλινο είναι γεμάτο με βιταμίνη C και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, που το καθιστούν εξαιρετικό εργαλείο στην καταπολέμηση όχι μόνο των αλλεργιών, αλλά και της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του χρόνιου πόνου. Είναι ένα λαχανικό που μπορείτε να φάτε ωμό ή μαγειρεμένο χωρίς να χάσετε την πρόσβαση στα θρεπτικά συστατικά του. Μην ξεχνάτε τα φύλλα του: ψιλοκόψτε τα και προσθέστε τα σε σούπες και σαλάτες για να πάρετε όλη την πολύτιμη βιταμίνη C.

tsouknida

Τσουκνίδα

Παρότι δεν είναι λαχανικό ή βότανο, η τσουκνίδα είναι εξαιρετικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της αλλεργίας, καθώς βοηθά στην καταστολή της φλεγμονής που εμφανίζεται όταν εκδηλώνονται συμπτώματα αλλεργίας. Η τσουκνίδα περιέχει ισταμίνη, τη χημική ουσία που παράγει το σώμα σας κατά τη διάρκεια αλλεργικής αντίδρασης, βοηθώντας σας να αποκτήσετε ανοχή. Αναζητήστε βιολογικό τσάι ή κάψουλες τσουκνίδας.

karpouzi

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Κάποια τρόφιμα μπορεί να διεγείρουν τα αλλεργικά συμπτώματα. Πρόκειται για το επονομαζόμενο «σύνδρομο στοματικής αλλεργίας», τη συνηθέστερη τροφική αλλεργία στους ενήλικες, που πυροδοτείται από τροφές που παρουσιάζουν ομοιότητες με κάποιους τύπους γύρης.

Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα με εποχικές αλλεργίες, στα οποία ορισμένες τροφές αναγνωρίζονται από τον οργανισμό ως αλλεργιογόνα λόγω των πρωτεϊνών που περιέχουν.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε είναι:
- Μήλα
- Μπανάνες
- Πεπόνια και καρπούζια
- Αγγούρι
- Κολοκυθάκια
- Αφέψημα χαμομηλιού

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα: Πώς θα μειώσετε τα συμπτώματα σε δύο μήνες

Παιδί και αλλεργίες: 4 πράγματα που πρέπει να προσέxετε