ΥΓΕΙΑ

Βραδινή εργασία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και συσσώρευση λίπους στην κοιλιά

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες και ιδίως όσοι δουλεύουν μόνο νύχτα είναι πιο πιθανό να έχουν περιττά κιλά και μάλιστα συσσωρευμένα στην περιοχή της κοιλιάς, δείχνει μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Obesity Reviews.

Βραδινή εργασία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και συσσώρευση λίπους στην κοιλιά

«Η εργασία σε βάρδιες πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως σημαντικός επαγγελματικός κίνδυνος, καθώς είναι όλο και περισσότερα τα τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι συνδέεται με δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία, όπως μεταβολικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας» αναφέρει η μελέτη, με επικεφαλής τη Μιάομιάο Σαν από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

vradini ergasia2

«Αποδείξαμε ότι η εργασία τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικής αύξησης του βάρους κατά 23%, ενώ ο κίνδυνος συγκεκριμένα για κοιλιακή (κεντρική) παχυσαρκία ήταν ακόμη μεγαλύτερος, στο 35%» προσθέτουν οι επιστήμονες.

Τα παραπάνω ευρήματα προέκυψαν από επισκόπηση (μετα-ανάλυση) 28 επιστημονικών άρθρων.

Οι επιστήμονες εξηγούν τα ευρήματά τους με γνώμονα το «βιολογικό ρολόι» (επίσημα γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός), το οποίο είναι υπεύθυνο για τον συγχρονισμό του οργανισμού με την εναλλαγή ημέρας και νύχτας. Η εργασία σε βάρδιες και κυρίως η νυχτερινή εργασία απορρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι και μία από τις συνέπειες της απορρύθμισης είναι η διατάραξη βασικών μεταβολικών διεργασιών κατά τρόπο που συναινούν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

«Η μελατονίνη (σημ. γνωστή ως “ορμόνη του ύπνου”) παίζει ρόλο-κλειδί στον συγχρονισμό του κιρκάδιου ρυθμού και ελέγχει την παραγωγή ορμονών όπως η κορτιζόλη, η ινσουλίνη και η λεπτίνη. Ένας αποσυγχρονισμός του κιρκάδιου ρυθμού οδηγεί επομένως σε μη φυσιολογικά μεταβολικά προφίλ» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι το ιδανικό εργασιακό ωράριο

Εργασία σε βάρδιες: Για ποιες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες αυξάνει τον κίνδυνο

Στέρηση ύπνου λόγω εργασίας σε βάρδιες: Οι επιπτώσεις στην καρδιά