ΥΓΕΙΑ

Εργασία σε βάρδιες: Για ποιες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες αυξάνει τον κίνδυνο

Η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες μειώνει την ικανότητα αυτοαποκατάστασης του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο πολλών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εργασία σε βάρδιες: Για ποιες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες αυξάνει τον κίνδυνο

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν τη νύχτα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και νευρολογικών διαταραχών.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι όσοι εργάζονται σε βάρδιες αποβάλλουν μέσω των ούρων 5 φορές λιγότερες χημικές ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Η συσσώρευση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται βλάβη στο DNA, που οφείλεται στη δυσλειτουργία της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση των κυτταρικών βλαβών.

Η μελατονίνη παράγεται από τον εγκέφαλο στη διάρκεια του ύπνου, τα ποσοστά της όμως μειώνονται όταν υπάρχει φως.

nuxterini vardia

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμπεριλάβει την εργασία σε βάρδιες στις πιθανές αιτίες πρόκλησης καρκίνου.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Dr Parveen Bhatti, η μελατονίνη ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα 8-OH-dG στα ούρα των συμμετεχόντων πριν από μια νυκτερινή βάρδια, ανέρχονταν σε μόλις 20% αυτών που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός κανονικού νυκτερινού ύπνου διάρκειας 7,5 ωρών.

Πρόκειται για την πιο κοινή μεταλλαξιογόνο βλάβη του DNA που προκαλείται από χημικές ουσίες, οι οποίες προκαλούν ασθένειες που ονομάζονται αντιδραστικά είδη οξυγόνου.

Η μελέτη έδειξε ότι η νυχτερινή εργασία συνδέεται με μειωμένη αποκατάσταση των βλαβών 8-OH-dG στο DNA, επίδραση που πιθανώς οφείλεται στην καταστολή της μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νυκτερινής εργασίας σε σχέση με τον νυχτερινό ύπνο.

Σύμφωνα με τον Δρα Bhatti, οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αξιολογήσουν τη λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης ως μέσο για την αποκατάσταση των βλαβών στο DNA λόγω οξειδωτικού στρες στους εργαζόμενους σε βάρδιες.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 223 εργαζόμενους σε νυχτερινή βάρδια και διαπίστωσε ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποκαθιστά τις κυτταρικές βλάβες λόγω της μειωμένης μελατονίνης σε σχέση με το βραδινό ύπνο.

Με την πάροδο του χρόνου, αυξάνει ο κίνδυνος καρκίνου σε διάφορα σημεία του σώματος.

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του ήπατος: Πώς σχετίζεται με τον ύπνο

Ποιο είναι το ιδανικό εργασιακό ωράριο