ΥΓΕΙΑ

Αναψυκτικά & μεταβολικό σύνδρομο: Μια σχέση επικίνδυνη για την καρδιά

Η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη δεν συντελεί μόνο στην πρόσληψη βάρους, αλλά και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου, ενός συνδυασμού που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Αναψυκτικά & μεταβολικό σύνδρομο: Μια σχέση επικίνδυνη για την καρδιά

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η συνύπαρξη τριών ή περισσότερων από τους εξής παράγοντες: κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλή HDL (καλή) χοληστερόλη, αυξημένα επίπεδα σακχάρου και γλυκόζης νηστείας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής, έκαναν ανασκόπηση 36 μελετών που είχαν εστιάσει στην επίδραση των αναψυκτικών με ζάχαρη στην καρδιακή και μεταβολική υγεία και οι οποίες είχαν γίνει την προηγούμενη δεκαετία.

Παρότι τα αποτελέσματα των μελετών διέφεραν αρκετά μεταξύ τους, οι περισσότερες επιβεβαίωναν τη σχέση μεταξύ αναψυκτικών με ζάχαρη και εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου.

sugar heart

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της ανασκόπησης Φααντιελ Εσσοπ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch, η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται σαφώς με αυξημένη περίμετρο της μέσης, παράγοντα μεταβολικού συνδρόμου, και αύξηση του σωματικού βάρους.

Προκαλούν επίσης μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη (άλλος ένας παράγοντας κινδύνου διαβήτη), φλεγμονή, μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και υπέρταση.

«Όσοι πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη δεν αισθάνονται κορεσμό όπως τα άτομα που τρώνε στέρεες τροφές, αν και μπορεί ουσιαστικά να έχουν πάρει τις ίδιες θερμίδες και αυτή η έλλειψη πληρότητας ενδεχομένως να τους ωθεί να φάνε ή να πιούν περισσότερο», εξηγεί ο ερευνητής.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκεί η κατανάλωση μόλις δύο μερίδων αναψυκτικών με ζάχαρη την εβδομάδα για να αυξηθεί ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η νέα ανασκόπηση δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Endocrine Society.

Διαβάστε επίσης:

Υψηλά τριγλυκερίδια: Η σοβαρή επίπτωση πλην των κινδύνων για την καρδιά

Αναψυκτικά με ζάχαρη & σπλαχνικό λίπος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε