ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Αλτσχάιμερ: Ο ρόλος της ζάχαρης στην ανάπτυξη της νόσου

Αλτσχάιμερ: Ο ρόλος της ζάχαρης στην ανάπτυξη της νόσου

Η συσσώρευση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης σε σημεία του εγκεφάλου έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες κατέληξαν σε σύνδεση των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στον εγκέφαλο και των συμπτωμάτων της νόσου.

Ο εγκέφαλος διασπά τη γλυκόζη, τη βασική μορφή ζάχαρης, για την παραγωγή της απαιτούμενης για τη λειτουργία του ενέργειας.

Άνθρωποι των οποίων οι εγκέφαλοι δεν διασπούν αποτελεσματικά τη γλυκόζη, έχουν περισσότερες πλάκες στον εγκέφαλο, σήμα κατατεθέν της νόσου.

Επιπλέον, τα άτομα των οποίων ο εγκέφαλος ήταν λιγότερο αποτελεσματικός στη διάσπαση της γλυκόζης ανέπτυξαν σοβαρότερα συμπτώματα άνοιας, όπως η απώλεια μνήμης.

Ο Δρ Madhav Thambisetty, από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση των ΗΠΑ και οι συνεργάτες του εξέτασαν δείγματα ιστών του εγκεφάλου, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος.

bigstock 209369665 1

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι ευάλωτες στην ανάπτυξη πλακών και σε επιπλοκές, όπως στον μετωπιαίο και στον κροταφικό φλοιό, που σχετίζονται με τη μνήμη και τη γλώσσα.

Εξετάστηκαν επίσης περιοχές, όπως η παρεγκεφαλίδα που ασχολείται με την κίνηση και τη μυϊκή δραστηριότητα.

Διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από προχωρημένο Αλτσχάιμερ είχαν πρόβλημα στη διάσπαση της γλυκόζης για την παραγωγή ενέργειας, μια διαδικασία γνωστή ως γλυκόλυση.

Ο βραδύτερος ρυθμός γλυκόλυσης και τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο συσχετίστηκαν με πιο σοβαρές πλάκες και επιπλοκές στον εγκέφαλο των πασχόντων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ είχαν χαμηλότερα επίπεδα ενζύμων που χρησιμοποιούνται για τη διάσπαση της γλυκόζης και χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης GLUT-3 που μεταφέρει γλυκόζη στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα το διάστημα πριν τον θάνατό τους, είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο όταν πέθαναν.

Ο Δρ Thambisetty σημειώνει: «Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ένα νέο μηχανισμό που θα μπορούσε να στοχεύσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για να βοηθήσει τον εγκέφαλο να ξεπεράσει τα ελλείμματα της γλυκόλυσης στη νόσο του Alzheimer».

Η μελέτη δεν έλεγξε εάν πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ζάχαρης από όσους δεν είναι αποτελεσματικοί στη διαδικασία γλυκόλυσης.

Βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προειδοποιούσε ότι μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όταν τα επίπεδα της κατανάλωσης περάσουν το όριο, περιορίζουν την αποτελεσματικότητα μιας ζωτικής πρωτεΐνης, η οποία φυσιολογικά καταπολεμά την φλεγμονή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την άνοια.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Bath και του Βασιλικού Κολλεγίου βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Οι 4 πρώιμες ενδείξεις πλην της απώλειας μνήμης

Ποια είναι τα στάδια της άνοιας

BEST OF NETWORK

Σχολεία: Άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων 1η Φεβρουαρίου εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Θεσσαλονίκη: Μέλος της ασφαλείας της ΠΑΕ Άρης ο ένας από τους δράστες της αιματηρής συμπλοκής

'Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας

«Βρέχει» λεφτά από την επόμενη εβδομάδα: Πότε πληρώνονται επιδόματα, συντάξεις και αποζημιώσεις

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αναστολές Ιανουαρίου - Οι πληρωμές

Μπεκατώρου: Ξέσπασμα της τότε 11χρονης αθλήτριας - «Ήταν βιασμός με όλο το νόημα» (video)

Survivor Spoiler 21/1: Αποχωρεί οικειοθελώς η Ανθή Σαλαγκούδη; (Vid)

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Ποιοι θα κάνουν 12 μήνες, ποιοι εξαιρούνται - Από πότε θα ισχύει

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε θα δουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους οι δικαιούχοι

Χαλάρωση περιορισμών: Δεν βιάζονται κυβέρνηση και ειδικοί για ανοίγματα – Πάει πίσω η εστίαση

Ανθή Σαλαγκούδη: Σε βίντεο του 2018 είχε προβλέψει τη συμμετοχής της στο Survivor; (vid)