ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μετά τη διάγνωση για καρκίνο του παχέος εντέρου συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Oncology.

«Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μετά τη διάγνωση για καρκίνο του παχέος εντέρου συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο και μάλιστα αυτή η θετική έκβαση παρατηρείται ανεξάρτητα από την ποσότητα φυτικών ινών που κατανάλωνε ο ασθενής πριν τη διάγνωση» αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης Δρ Άντριου Τσαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ο Τσαν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 790 ενήλικες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου και οι οποίοι έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα φυτικών ινών που έπαιρναν από τη διατροφή τους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για τουλάχιστον οκτώ χρόνια και κατά το διάστημα αυτό έχασαν τη ζωή τους 773 άνθρωποι, εκ των οποίων 174 λόγω του καρκίνου.

Μελετώντας τους θανάτους σε σχέση με την πρόσληψη φυτικών ινών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Συγκριτικά με την ομάδα των ασθενών που κατανάλωναν τις λιγότερες φυτικές ίνες, για κάθε επιπλέον 5 γραμμάρια φυτικών ινών υπολογίστηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνεται κατά 22%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώνεται κατά 14%.

bigstock 147978269

Επίσης, και η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μετά τη διάγνωση για καρκίνο φάνηκε να αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, για κάθε επιπλέον 5 γραμμάρια που προστέθηκαν στη διατροφή μετά τη διάγνωση ο κίνδυνος θανάτου από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνεται κατά 18%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώνεται κατά 14%.

Όσο για τα οφέλη που προκύπτουν ανά τύπο φυτικών ινών, ο Τσαν αναφέρει πως «οι φυτικές ίνες των δημητριακών και των προϊόντων ολικής άλεσης φαίνεται να συνδέονται με τον μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου». Για κάθε επιπλέον 5 γραμμάρια φυτικών ινών από αυτά τα προϊόντα ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία μειώνεται κατά 33% και 22% αντίστοιχα. Από την άλλη, οι φυτικές ίνες των λαχανικών συσχετίστηκαν μόνο με 17% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ οι φυτικές ίνες των φρούτων δεν φάνηκε να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή άλλες αιτίες.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

ΔΜΣ στην εφηβεία & καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς συνδέονται

BEST OF NETWORK

PlusQueen