ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ο κίνδυνος εμφράγματος λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαρτάται από την ομάδα αίματος

Ο κίνδυνος εμφράγματος λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαρτάται από την ομάδα αίματος

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνει την καρδιά και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα, ωστόσο αυξημένη προστασία φαίνεται ότι απολαμβάνουν όσοι ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ομάδα αίματος, δείχνει μια νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια επιστημονική μελέτη διαπιστώνει πως η ομάδα αίματος επηρεάζει είτε θετικά είτε αρνητικά την υγεία, αφού στο παρελθόν έχουν αναφερθεί συσχετίσεις με διάφορες μορφές καρκίνου, με την άνοια αλλά και με τη στυτική δυσλειτουργία.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο της ομάδας αίματος στις πιθανότητες εμφράγματος σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση συγκεκριμένα σε άτομα που πάσχουν από στεφανιαία αρτηριοπάθεια.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα όταν τα επίπεδα μικροσκοπικών σωματιδίων ρύπανσης είναι αυξημένα στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση με όσους ανήκουν στην ομάδα αίματος 0.

bigstock stethoscope cardiogram 26425274

Το γονίδιο ΑΒ0, το οποίο διαθέτουν στον γενετικό τους κώδικα όσοι ανήκουν στις ομάδες Α, Β και ΑΒ, είναι το μοναδικό γονίδιο που αποδεδειγμένα «προβλέπει» το έμφραγμα στα άτομα που πάσχουν από στεφανιαία αρτηριοπάθεια. Παράλληλα, έχει αποδειχτεί στο πλαίσιο παλαιότερων μελετών ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια PM2,5 της ρύπανσης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών, όπως το έμφραγμα, η καρδιακή ανεπάρκεια και η κολπική μαρμαρυγή.

Στόχος των ερευνητών ήταν λοιπόν να συνδυάσουν τα παραπάνω δεδομένα ώστε να διαπιστώσουν αν το γονίδιο ΑΒ0 και η ομάδα αίματος επηρεάζουν άμεσα τις «άμυνες» της καρδιάς απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση. «Αναρωτηθήκαμε αν κάποιος που διαθέτει μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου ΑΒ0 είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να πάθει έμφραγμα λόγω της υψηλής έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση» εξηγεί ο Μπέντζαμιν Χορν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από την καρδιολογική κλινική Intermountain Medical Center Heart Institute.

«Η μετάλλαξη που μελετήσαμε διαφοροποιεί την ομάδα αίματος 0 από τις υπόλοιπες ομάδες, δηλαδή την Α, τη Β και την ΑΒ. Για την ομάδα 0 ο κίνδυνος φάνηκε να είναι μικρότερος, ενώ για τις άλλες τρεις μεγαλύτερος» προσθέτει ο Χορν.

Αν και οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν αποτελεί τη μοναδική «απειλή» που οδηγεί τους ασθενείς με στεφανιαία αρτηριοπάθεια στο έμφραγμα, είναι ένας παράγοντας κινδύνου που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Στην πράξη, συμβουλεύουν τους πάσχοντες να αποφεύγουν την έκθεση στη ρύπανση μένοντας στο σπίτι όταν τα επίπεδα μικροσκοπικών σωματιδίων είναι υψηλά, να γυμνάζονται σε εσωτερικούς αντί για εξωτερικούς χώρους και φυσικά να συμμορφώνονται με τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους.

Διαβάστε επίσης:

Η ομάδα αίματος δείχνει αν κινδυνεύετε από αυτές τις 5 σοβαρές παθήσεις

Δείτε τα επίπεδα ρύπανσης πάνω από την πόλη σας! - Διαδραστικός χάρτης

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: 256 στην Αττική, 65 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης διασποράς των νέων μολύνσεων

Αλλάζουν τα όρια των επιβατών από Δευτέρα – Τι θα ισχύει για ΙΧ, ταξί και φορτηγά

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Προσοχή! Ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία για τις επόμενες ώρες

MasterChef 5 πρεμιέρα: Οι μεγάλες αλλαγές λόγω της πανδημίας και τα πρόσωπα – κλειδιά

Κορονοϊός: Οι μεταλλάξεις θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα - Όλα ανοιχτά για νέο lockdown

Το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ελλάδα: Ο καλοσυνάτος χωρικός που μετατράπηκε σε αδίστακτο δολοφόνο

Survivor Spoiler 24/1: Ποιοι κερδίζουν το έπαθλο φαγητού; Μπλε ή Κόκκινοι; (vid)

Μενεγάκη: Αυτή είναι η νέα της επένδυση - Δείτε τα πολυτελή διαμερίσματα που αγόρασε στην Κηφισιά

Kορονοϊός - «Βόμβα»: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτου κύματος αν δεν τηρούνται τα μέτρα

Εβδομαδιαίες προβλέψεις 24/01 - 30/01: Όλα να τα περιμένεις!

Θεσσαλονίκη: Τον κυνηγούσε η αστυνομία και προσπάθησε να ξεφύγει με… ηλεκτρικό πατίνι

MasterChef 5: Τα Best Off των τριών κριτών απ' τους 4 προηγούμενους κύκλους (vid)