ΥΓΕΙΑ

Υποχωρητικοί παππούδες: Πώς επηρεάζουν την υγεία των παιδιών

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι τα πιο αγαπημένα πρόσωπα των παιδιών και ο λόγος δεν είναι φυσικά άλλος  από το ότι τους κάνουν όλα τα χατίρια.

Υποχωρητικοί παππούδες: Πώς επηρεάζουν την υγεία των παιδιών

Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα ωστόσο, πρόκειται για τον ίδιο λόγο που οι παππούδες και οι γιαγιάδες μπορεί άθελά τους να επιβαρύνουν την υγεία των εγγονιών τους.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης που έκαναν τη σχετική έρευνα, οι γιαγιάδες και οι παππούδες έχουν συχνά την τάση να ταΐζουν υπερβολικά τα εγγόνια τους, να μην τα προτρέπουν σε σωματική άσκηση, ενίοτε και να καπνίζουν μπροστά τους.

Οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα χαρακτήρισαν τους παππούδες «υποχωρητικούς» και «πλημμελώς ενημερωμένους», κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν το φαγητό ως «συναισθηματικό εργαλείο». Ωστόσο, οι γονείς δηλώνουν ανίκανοι να παρέμβουν, καθώς βασίζονταν στους παππούδες για βοήθεια.

Grandparents

Αναφορικά με την διατροφή και το σωματικό βάρος, η έκθεση επισημαίνει ότι η συμπεριφορά παππούδων-γιαγιάδων έχει αρνητικά αποτελέσματα, ενώ διαπιστώνει ότι τα εγγόνια ασκούνταν ελάχιστα τις ώρες που βρίσκονταν υπό την επίβλεψή τους.

Τα επίπεδα μάλιστα της σωματικής δραστηριότητας φάνηκε να σχετίζονται με το αν οι ίδιοι οι παππούδες ασκούνταν σωματικά και αν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος ώστε τα παιδιά να έχουν σωματική δραστηριότητα. Κάποιοι παππούδες, ωστόσο, προωθούσαν την σωματική άσκηση πηγαίνοντας τα εγγόνια τους σε αθλητικές διοργανώσεις ή στο πάρκο. Στις περιπτώσεις όπου οι παππούδες έκαναν καθιστική ζωή, τα εγγόνια ήταν πιθανό να κάνουν το ίδιο.

Όσον αφορά στο κάπνισμα μπροστά στα παιδιά, ακόμη και όταν τους είχε ζητηθεί να το αποφεύγουν, εμφανίστηκε ότι ήταν σημείο τριβής μεταξύ παππούδων και γονέων. Αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, η γέννηση ενός εγγονιού λειτούργησε ως καταλύτης για την διακοπή του καπνίσματος ή την αλλαγή καθημερινών συνηθειών του παππού ή της γιαγιάς.

Οι παππούδες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη και αναγνώριση του ρόλου τους», υπογραμμίζει η Λούσι Πικ της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Grandparents Plus. «Οι παππούδες θέλουν το καλύτερο για τα εγγόνια τους και όσο περισσότερο ενήμεροι είναι και έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν έναν θετικό ρόλο στις ζωές των εγγονιών τους, τόσο το καλύτερο», προσθέτει.

«Ενώ τα συμπεράσματα της έρευνας καθιστούν σαφές ότι συμπεριφορές όπως η έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα και η συχνή προσφορά λιχουδιών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ενήλικη ζωή, είναι επίσης σαφές ότι αυτό γίνεται ακούσια», δήλωσε η επικεφαλής δρ Στέφανι Τσέιμπερς.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Λίντα Μπολντ του βρετανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, που συγχρηματοδότησε την έρευνα, δήλωσε ότι «με το κάπνισμα και την παχυσαρκία να είναι οι δύο μεγαλύτερες αποτρέψιμες αιτίες πρόκλησης καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σημαντικό να συνεργάζονται τα μέλη της οικογένειας».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.

Διαβάστε επίσης:

Πόσα χρόνια ζωής «κερδίζουν» οι παππούδες που φροντίζουν τα εγγόνια τους

Επικίνδυνα τα γιατροσόφια των παππούδων για τα μικρά παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη