ΥΓΕΙΑ

Τι είναι το σύνδρομο Ρεϊνό και πώς σχετίζεται με τα αυτοάνοσα νοσήματα

Το σύνδρομο Ρεϊνό (Raynaud) είναι μια αγγειοσυσπαστική διαταραχή που περιλαμβάνει κυκλοφορική ανωμαλία του αίματος στα άκρα του σώματος.

Τι είναι το σύνδρομο Ρεϊνό και πώς σχετίζεται με τα αυτοάνοσα νοσήματα

Προκαλεί στένωση των αγγείων και ενώ μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος προκαλείται ωχρότητα στην όψη των άκρων, όπως στα δάχτυλα χεριών και ποδιών, στη μύτη, στα αυτιά, στο πηγούνι, στα χείλη και στη γλώσσα. Αυτή η στένωση των αγγείων μπορεί να επιδεινωθεί με το κρύο και το άγχος.

Η κύρια μορφή του συνδρόμου Ρεϊνό θεωρείται ιδιοπαθής –σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια που την προκαλούν δεν είναι γνωστά. Η δευτερεύουσα μορφή αυτού του συνδρόμου είναι συχνά επακόλουθο αγγειακής βλάβης που προκαλείται από συστηματικές νόσους, για παράδειγμα κάποια αυτοάνοση ρευματοειδή πάθηση.

Ενδιαφέρον είναι ότι και οι διαταραχές στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού μπορεί να προκαλέσουν αυτό το σύνδρομο. Ο βαθμός επίδρασής τους, ωστόσο, δεν έχει ερευνηθεί πλήρως επιστημονικά.

Συμπτώματα του συνδρόμου Ρεϊνό

Δύο βασικά συμπτώματα του συνδρόμου αυτού είναι ουσιαστικά και αυτά που το χαρακτηρίζουν. Πρώτον, λόγω της στένωσης των αγγείων και της μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος προκαλείται πόνος στα άκρα ή αίσθημα μουδιάσματος. Κατά δεύτερον αλλάζει η όψη των άκρων και το χρώμα τους γίνεται ωχρό ή μωβ ή σε κάποιες περιπτώσεις έντονο κόκκινο. Αυτό που χαρακτηρίζει αυτό το σύνδρομο είναι ότι η αντίδραση αυτή εμφανίζεται συμμετρικά, π.χ. προσβάλλει και τα δύο χέρια ή πόδια.

Βεβαίως, το κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα καθώς συμβάλλει στην επιπλέον στένωση των αγγείων. Συχνά στο σύνδρομο Ρεϊνό μπορεί να συνυπάρχει και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

raynaud3

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου Ρεϊνό

Η διάγνωση γίνεται από τον παθολόγο σε συνεργασία με τον ρευματολόγο. Συνήθως για την διάγνωση επαρκεί μια αναλυτική αναφορά των συμπτωμάτων.

Ίσως να τεθούν από τον γιατρό ερωτήσεις όπως:

- Παρατηρείτε μια αλλαγή στο χρώμα των άκρων, π.χ. στα χέρια, σε συνδυασμό με πόνο ή μούδιασμα;

- Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συμμετρικά, π.χ. και στα δυο χέρια;

- Έχετε κάποια αυτοάνοση νόσο ή κάποια αυτοάνοση ρευματοπάθεια;

- Υπάρχουν άτομα με παρόμοια συμπτώματα στο συγγενικό περιβάλλον;

Έπειτα ίσως ο ρευματολόγος κάνει κάποια τεστ για να καταλήξει στην διάγνωση του συνδρόμου Ρεϊνό.

raynaud2

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Ρεϊνό

Βασικός τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του συνδρόμου Ρεϊνό είναι η αποφυγή του κρύου και του στρες. Πολλά άτομα με σύνδρομο Ρεϊνό πασχίζουν να κρατούν τα άκρα ζεστά, φορώντας γάντια και παπούτσια με χοντρές σόλες. Στην καθημερινότητα, πολλοί έχουν βρει υποβοηθητικό να έχουν πάντα δίπλα τους θερμαινόμενες κουβέρτες ή θερμοφόρες. Κάποιοι πάσχοντες κάνουν τακτικά ζεστά μπάνια ή ποδόλουτρα και μαλάξεις στα άκρα με έλαια ή εκχυλίσματα φυτών, που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Σχετίζεται το σύνδρομο Ρεϊνό με τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Όπως προαναφέρθηκε, το σύνδρομο Ρεϊνό μπορεί να επηρεαστεί ή να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές όμως και από αυτοάνοσα νοσήματα.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα (DGfAE), στις συνοδές παθήσεις αυτοάνοσων νοσημάτων μπορεί μεταξύ άλλων να διαγνωστούν σύνδρομα ή δυσλειτουργίες του οργανισμού όπως η ινομυαλγία και το σύνδρομο Ρεϊνό.

Πηγή: Ελληνική κοινότητα θυρεοειδίτιδας Hashimoto

Δείτε κι αυτό:

Χιονίστρες: Τι τις προκαλεί και πώς τις αντιμετωπίζουμε (φωτογραφίες)

Παγωμένα δάχτυλα: 7 παθήσεις που εξηγούν το σύμπτωμα

Πέντε λόγοι που κρυώνετε συνέχεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ