ΥΓΕΙΑ

Ατροφία εγκεφάλου: Με ποια έλλειψη βιταμινών συνδέεται

Ο εγκέφαλος ενός μέσου ανθρώπου συρρικνώνεται κατά 0,5% κάθε χρόνο μετά τα 60 έτη, ενώ ο εγκέφαλος των πασχόντων από ήπια γνωστική εξασθένιση συρρικνώνεται με διπλάσιο ρυθμό, κατά 1% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 60.

Ατροφία εγκεφάλου: Με ποια έλλειψη βιταμινών συνδέεται

Στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ το ποσοστό φτάνει το 2,5% για κάθε χρόνο που περνάει.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έκαναν μια προοδευτική και τυχαιοποιημένη έρευνα σε 271 άτομα που είχαν ελαφριάς μορφής άνοια.

Οι μισοί από τους εθελοντές λάμβαναν κάθε μέρα για δύο χρόνια ένα χάπι που περιείχε βιταμίνη Β6, Β12 και φολικό οξύ σε υψηλότερες δόσεις από αυτές που είναι απαραίτητες καθημερινά στον οργανισμό, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες λάμβαναν εικονικό χάπι χωρίς ενεργό ουσία.

vitamins 3

Μετά από δύο χρόνια παρακολούθησης οι επιστήμονες αξιολόγησαν την ταχύτητα ατροφίας των εγκεφάλων των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εγκέφαλοι των ατόμων με ήπια άνοια που λάμβαναν το συμπλήρωμα των βιταμινών Β, παρουσίαζαν πολύ λιγότερη ατροφία από ότι των ατόμων με ήπια άνοια που λάμβαναν εικονικό χάπι.

Ειδικότερα, τα άτομα με ήπια μορφή άνοιας που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμινών Β6, Β12 και φολικό οξύ παρουσίαζαν 30% επιβράδυνση στην ταχύτητα συρρίκνωσης του εγκεφάλου τους συγκριτικά με τα άτομα που δεν λάμβαναν βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σε κάποια άτομα με ήπια γνωστική ανεπάρκεια που λάμβαναν βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ, η επιβράδυνση έφτανε το 50%.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η επιτάχυνση της ατροφίας εγκεφάλου σε ηλικιωμένους με ήπια μορφή άνοιας μπορεί να επιβραδυνθεί αν λαμβάνουν θεραπεία με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες καταφέρνουν να μειώνουν τη συγκέντρωση της ομοκυστεϊνης στον οργανισμό τους.

Μένει να αποδειχθεί αν η επιβράδυνση της ατροφίας του εγκεφάλου αποτρέπει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, ώστε οι επιστήμονες να έχουν στα χέρια τους ένα επιπλέον όπλο για την πρόληψη της νόσου.

Διαβάστε επίσης:

Εγκεφαλικό, έμφραγμα, άνοια, κατάθλιψη: Ο πολύτιμος ρόλος των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Κακή μνήμη: 5 σημάδια ότι αποτελεί προάγγελο Αλτσχάιμερ