ΥΓΕΙΑ

Τροφική αλλεργία: Πέντε συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Οι τροφικές αλλεργίες είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένες τροφές, τις οποίες αναγνωρίζει ως «παθογόνους εισβολείς». Περισσότερες από 160 τροφές αναγνωρίζονται επίσημα ως πιθανά αλλεργιογόνα, προκαλώντας συμπτώματα όπως τα δερματικά εξανθήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα και ο βήχας.

Τροφική αλλεργία: Πέντε συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Μερικές από τις τροφές που προκαλούν συχνότερα αλλεργικές αντιδράσεις είναι τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι αρκετά απρόβλεπτες, αφού μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα, το αναπνευστικό σύστημα, το πεπτικό ή ακόμη και την καρδιά, ανάλογα με το σημείο όπου απελευθερώνει το ανοσοποιητικό αντισώματα και ισταμίνες. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι στο ίδιο άτομο μια τροφή μπορεί να προκαλέσει πολύ ήπια αντίδραση ενώ μια άλλη μπορεί να πυροδοτήσει έντονες ενοχλήσεις.

Στη συνέχεια θα δείτε πέντε σοβαρά συμπτώματα τροφικής αλλεργίας που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

1. Δερματικά εξανθήματα και φαγούρα

1 signs food allergy skin

Είναι σύνηθες στα άτομα με τροφικές αλλεργίες να εκδηλώνεται φαγούρα, εξάνθημα στο δέρμα και πρήξιμο, κυρίως στα χέρια, στα πόδια και στις αρθρώσεις, μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου στο οποίο παρουσιάζει ευαισθησία. Δεν αποκλείεται επίσης να εκδηλωθεί κοκκίνισμα γύρω από το στόμα.

2. Πτώση των καρδιακών παλμών

2 signs food allergy weak pulse

Η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης και των παλμών της καρδιάς. Οι επιδράσεις αυτές συνοδεύονται συχνά από ένα αίσθημα ζαλάδας και τάση λιποθυμίας.

3. Φαγούρα στο στόμα

3 signs food allergy mouth malfunctions

Η επαφή με ένα αλλεργιογόνο τρόφιμο οδηγεί συχνά σε φαγούρα γύρω από το στόμα ή και σε ήπιο βήχα. Αυτό είναι συχνότερο με τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες όμοιες με τη γύρη.

4. Σφίξιμο στο στήθος

4 signs food allergy tight chest

Η δυσκολία κατάποσης και το σφίξιμο στο στήθος την ώρα του φαγητού μπορεί να υποδεικνύουν εωσινοφιλική οισοφαγίτιδα. Στην περίπτωση αυτή, οι αλλεργιογόνες ουσίες που βρίσκονται σε ένα τρόφιμο πυροδοτούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού και αυτό με τη σειρά του απελευθερώνει μαζικά ηωσινόφιλα (λευκά αιμοσφαίρια) στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται στο σημείο φλεγμονή και να στενεύει η πεπτική οδός.

5. Γαστρεντερικές ενοχλήσεις

5 signs food allergy poop problems

Όταν ένα γεύμα προκαλεί ναυτία, στομαχόπονο ή διάρροια συνήθως το μυαλό μας πάει στην τροφική δηλητηρίαση ή τη δυσανεξία, εξίσου πιθανό είναι όμως τα συμπτώματα να οφείλονται σε τροφική αλλεργία.

Τι πρέπει να κάνετε αν εκδηλώνετε συμπτώματα τροφικής αλλεργίας

Αν εκδηλώνετε ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε αλλεργιολόγο ώστε να επιβεβαιωθεί με τη βοήθεια των κατάλληλων εξετάσεων αν όντως πάσχετε από κάποια τροφική αλλεργία.

Καλό θα είναι πριν την επίσκεψή σας στον ειδικό να έχετε προετοιμάσει μια σύντομη λίστα με συμπτώματα που εκδηλώνετε καθώς και σε ποιες τροφές παρουσιάζετε ευαισθησία. Ιδιαίτερα βοηθητικό κατά τη διαδικασία αυτή είναι να τηρείτε για μερικές εβδομάδες ένα ημερολόγιο διατροφής.

Πηγή: menshealth.com

Διαβάστε επίσης:

Ποιες τροφικές δυσανεξίες «μαρτυρά» η επιδερμίδα σας

Γαστρεντερίτιδα vs τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα τις ξεχωρίσετε

Τροφική δυσανεξία: Οι ένοχες ουσίες & τα συμπτώματα