ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος ήπατος: Τα 8 βασικά συμπτώματα & οι παράγοντες κινδύνου

Ο καρκίνος του ήπατος εκτιμάται ότι αποτελεί σε παγκόσμια κλίμακα τον πέμπτο συχνότερο καρκίνο και την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Καρκίνος ήπατος: Τα 8 βασικά συμπτώματα & οι παράγοντες κινδύνου

Η ασθένεια πλήττει συνήθως άτομα άνω των 60 ετών, αλλά παρατηρείται και σε άτομα μικρότερης ηλικίας λόγω κληρονομικότητας, ηπατίτιδας, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ κλπ.

Ο καρκίνος του ήπατος πλήττει πιο συχνά τους άνδρες από ότι τις γυναίκες, σε κάποιες χώρες μάλιστα η συχνότητα στους άνδρες είναι διπλάσια.

Ο καρκίνος του ήπατος χωρίζεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Οι επιστήμονες μιλούν για πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος όταν ο κακοήθης όγκος εμφανίζεται στο ήπαρ, ενώ περιγράφουν τον δευτεροπαθή, όταν ο κακοήθης όγκος προέρχεται από μετάσταση.

Η πιο συχνή μετάσταση στο ήπαρ προέρχεται συνήθως από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, από τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και από τον καρκίνο του μαστού.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του ήπατος είναι:

Ηπατίτιδες
Οι χρόνιες μολύνσεις του ήπατος από τους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα B και C, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος.

Κίρρωση του ήπατος
Στην κίρρωση τα ηπατοκύτταρα καταστρέφονται και αντικαθίστανται από ινώδη ιστό. Περίπου 5% των ασθενών με κίρρωση, παρουσιάζουν καρκίνο ήπατος. Η κίρρωση μπορεί να προκληθεί από κατάχρηση αλκοόλ, ιούς, φάρμακα, χημικές ουσίες, παράσιτα.

Αφλατοξίνη
Πρόκειται για τοξίνη που προκαλεί καρκίνο ήπατος. Η αφλατοξίνη δημιουργείται στη μούχλα που σχηματίζεται σε ξηρούς καρπούς και δημητριακά.

Το φύλο
Οι άνδρες παρουσιάζουν τη νόσο σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις γυναίκες.

Οικογενειακό ιστορικό
Άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του ήπατος έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο.

Ηλικία
Στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, η νόσος είναι συχνότερη.

Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου συγκεντρώνει ένα άτομο, τόσα αυξάνονται οι πιθανότητες να προσβληθεί από τη νόσο. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος δεν προσβάλλονται από την ασθένεια.

liver cancer

Συμπτώματα

Σε πρώιμο στάδιο, ο καρκίνος του ήπατος δεν προκαλεί ενοχλήσεις και, όταν υπάρχουν κάποια συμπτώματα, αυτά είναι ήπια και όχι χαρακτηριστικά της πάθησης. Όπως σε όλες τις μορφές καρκίνου, μπορεί να υπάρχει αίσθημα αδυναμίας, έκπτωση των δυνάμεων, ανορεξία, απώλεια βάρους και δεκατική πυρετική κίνηση.

Όταν ο καρκίνος προχωρήσει και αυξηθεί σε μέγεθος, τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Απώλεια της όρεξης
- Αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό, ακόμη και όταν η ποσότητα είναι μικρή
- Ναυτία και εμετός
- Πόνος ή πρήξιμο στην κοιλιά
- Ίκτερος, δηλαδή κιτρίνισμα του δέρματος και της λευκής περιοχής των ματιών
- Φαγούρα στο δέρμα
- Κούραση και αδυναμία

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, διευρυμένες φλέβες στην κοιλιά που φαίνονται στο δέρμα, μη φυσιολογικούς μώλωπες, αιμορραγίες.

Διαβάστε επίσης:

Έξι απλά βήματα για να προστατεύσετε το συκώτι σας

Καρκίνος στο συκώτι: Μειώστε τον κίνδυνο με καφέ! – Πόσο πρέπει να πίνετε

Καρκίνοι πεπτικού: Ποιοι και πότε πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ