ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Μπορεί να αποτραπεί με προληπτικό γονιδιακό έλεγχο;

Μέχρι πριν λίγα χρόνια κανείς δεν φανταζόταν ότι οι ψυχικές νόσοι θα μπορούσαν να προβλεφθούν ή να αντιμετωπιστούν με μεθόδους πρόληψης. 

Κατάθλιψη: Μπορεί να αποτραπεί με προληπτικό γονιδιακό έλεγχο;

Αντίθετα περικλείονταν σ’ ένα πέπλο σιωπής, κοινωνικού απομονωτισμού και στέρησης οιασδήποτε θεραπευτικής προσέγγισης.

«Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν δραματικά» επισημαίνει η Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια Αγγελική Πετροπούλου, «με την ψυχιατρική πέραν από τα θεραπευτικά σχήματα που διαθέτει να έχει στη φαρέτρα της ακόμα και προληπτικές εξετάσεις εξατομικευμένης θεραπευτικής για ασθένειες όπως η κατάθλιψη ή το αλτσχάιμερ».

Μια απλή εξέταση αίματος είναι πλέον αρκετή στα εξειδικευμένα εργαστήρια για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα κινδύνου για εκδήλωση αυτών των ασθενειών, έτσι ώστε πλέον ο ψυχίατρος να μπορεί να «δράσει» προληπτικά, άρα και περισσότερο αποτελεσματικά, χωρίς να περιμένει την πιθανή εκδήλωση της ασθένειας.

«Η προσπάθεια αντιμετώπισης των ψυχικών νόσων είναι μια επίπονη, διαρκής και διαρκώς αξιολογούμενη διαδικασία που πλέον με τη νέα μέθοδο μπορεί να συνεισφέρει σε θεραπείες πρόληψης, που φυσικά θα έχουν όλο τον απαραίτητο χρόνο να θωρακίσουν το άτομο έτσι ώστε να βγει νικητής εάν και όποτε η ασθένεια του χτυπήσει την πόρτα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Πετροπούλου.

Παράλληλα βέβαια, ο γονιδιακός έλεγχος μπορεί να δώσει απαντήσεις και για «ερωτήματα» σχετικά με «σωματικές» νόσους όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι διαταραχές του θυρεοειδή αδένα ή ακόμα και ο διαβήτης, που συνδέονται και με ψυχογενείς παράγοντες έντονου και μακροχρόνιου στρες, που δυστυχώς απασχολεί πολλούς από εμάς, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο.

«Κάθε ασθένεια», καταλήγει η ιατρός, «εξαρτάται τόσο σε ότι αφορά την εκδήλωσή της, όσο και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, από την γενική ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

Διαβάστε επίσης:

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στο σώμα, στην ψυχολογία και στην κοινωνική ζωή



Κατάθλιψη: Παράγοντες κινδύνου στις γυναίκες μεγάλης ηλικίας

Κατάθλιψη: Στο 18% η αύξηση των περιστατικών σε διάστημα 10 ετών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Δύο παθήσεις που «μιμούνται» την κατάθλιψη

Κατάθλιψη: 5 σημάδια ότι είναι σοβαρή και πρέπει να ζητήσετε βοήθεια