ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Παράγοντες κινδύνου στις γυναίκες μεγάλης ηλικίας

Όσο αυξάνεται η ηλικία αυξάνεται και ο κίνδυνος κατάθλιψης, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών. Με το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού να παρατείνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των ηλικιωμένων είναι ολοένα και μεγαλύτερος χρόνο με τον χρόνο, επομένως το ενδιαφέρον των επιστημόνων στρέφεται στις ηλικιακές ασθένειες και διαταραχές.

Κατάθλιψη: Παράγοντες κινδύνου στις γυναίκες μεγάλης ηλικίας

Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Menopause, το επίσημο περιοδικό της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS), παρουσιάζει μια σχέση ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και στον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες μεγάλης ηλικίας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη εστίασε στον αντίκτυπο που έχουν οι εξάψεις, καθώς και άλλοι μεμονωμένοι παράγοντες, στις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης σε δείγμα 1.500 γυναικών 65 ετών και άνω.

bigstock So Sad 1732378

Η μελέτη υποδεικνύει ότι αρκετοί είναι οι παράγοντες που συσχετίζονται –ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο– με μέτρια έως και σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Μεταξύ αυτών βρίσκονται:

- οι συχνές εξάψεις,

- η οικονομική ανασφάλεια,

- ο ρόλος φροντιστή που αναλαμβάνει η γυναίκα για ένα άλλο άτομο,

- το κάπνισμα,

- οι δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους,

- η κολπική ξηρότητα κατά τη διάρκεια του σεξ.

Από την άλλη, πιο προφυλαγμένες από την κατάθλιψη φάνηκε να είναι οι γυναίκες που έχουν σύντροφο ή σύζυγο και όσες εργάζονταν ακόμη μετά τα 65.

«Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει αν αξιολογούνται για κατάθλιψη, ειδικά εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σπίτι, αν έχουν ρόλο φροντιστή ή αν αντιμετωπίζουν εξάψεις, κολπική ξηρότητα ή δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους» αναφέρει η Δρ ΤζοΑνν Πίνκερτον, εκτελεστική διευθύντρια της NAMS.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: 5 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ηλικία

Πώς σχετίζεται η αρτηριακή πίεση με την κατάθλιψη;

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2017 - «Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε»