ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Τροφική δηλητηρίαση: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα ανάλογα με την αιτία της

Τροφική δηλητηρίαση: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα ανάλογα με την αιτία της

Τα κυριότερα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι οι κράμπες στην κοιλιά, η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια, το πότε θα εκδηλωθούν όμως εξαρτάται από τον συγκεκριμένο παθογόνο οργανισμό που την προκάλεσε.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της τροφικής δηλητηρίασης είναι η σαλμονέλα, το βακτήριο εσερίχια κόλι και το παράσιτο γιάρδια.

1. Σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο, εσερίχια κόλι

Τα βακτήρια αυτά προκαλούν τη συντριπτική πλειοψηφία των τροφικών δηλητηριάσεων. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης από αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς περιλαμβάνουν τις στομαχικές κράμπες, τη διάρροια (με ή χωρίς αίμα) και τον εμετό και εμφανίζονται μία ημέρα έως μία εβδομάδα μετά την κατανάλωση του «ένοχου» γεύματος. Η λοίμωξη από σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο και εσερίχια κόλι είναι πιο πιθανή λόγω της κατανάλωσης ανεπαρκώς μαγειρεμένου κρέατος (ιδίως πουλερικών) αλλά και μη παστεριωμένου γάλακτος και αυγών. Η τροφική δηλητηρίαση σε αυτές τις περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με την επαρκή ενυδάτωσης και την ξεκούραση.

2. Γιάρδια

Η γιαρδίαση (ή λαμβλίαση) προκαλείται όταν το έδαφος, οι τροφές ή το νερό μολύνονται με περιττώματα ζώων ή και ανθρώπων στα οποία υπάρχει το παράσιτο γιάρδια. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης, όπως η διάρροια, τα αέρια, τα λιπαρά κόπρανα, ο στομαχόπονος και η αφυδάτωση, εμφανίζονται κατά μέσο όρο επτά ημέρες μετά την έκθεση στο παράσιτο. Ωστόσο, η περίοδος επώασης (η περίοδος από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εκδήλωση των πρώτων ενδείξεων και συμπτωμάτων) κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες. Η γιαρδίαση αντιμετωπίζεται με συνταγογραφούμενα φάρμακα (μετρονιδαζόλη, τινιδαζόλη, νιταζοξανίδη).

bigstock Young vomiting woman near sink 178963153

3. Δονάκιο

Το δονάκιο είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται στα ωμά ή ελλιπώς μαγειρεμένα θαλασσινά (κυρίως τα στρείδια) και προκαλεί τη δονακίωση (ή δονακίαση). Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως εντός 24 ωρών μετά την κατανάλωση του μολυσμένου γεύματος και σπανιότερα σε διάστημα έως και μίας εβδομάδας. Το δονάκιο προκαλεί διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, πυρετό και ρίγη.

4. Νοροϊός

Προκαλεί διάρροια, ναυτία και στομαχόπονο, με τα συμπτώματα να κάνουν την εμφάνισή τους 12 έως 48 ώρες μετά την έκθεση στον ιό. Ο νοροϊός βρίσκεται σε ωμά θαλασσινά ή και σε ωμά φρούτα και λαχανικά.

5. Χρυσίζων σταφυλόκοκκος

Το βακτήριο συνδέεται κυρίως με δερματικές λοιμώξεις, προκαλεί όμως και τροφικές δηλητηριάσεις, συνήθως από την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών σε μορφή κρέμας (π.χ. σάλτσες για σαλάτα). Τα συμπτώματα εκδηλώνονται πολύ άμεσα, σε διάστημα 30 λεπτών έως 6 ωρών μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν τον εμετό, τη ναυτία, τις στομαχικές κράμπες και τη διάρροια.

Πηγή: menshealth.com

Διαβάστε επίσης:

Γαστρεντερίτιδα vs τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα τις ξεχωρίσετε

Μπορούμε να φάμε ένα φρούτο που έχει αρχίσει να χαλάει;

Τροφική δηλητηρίαση: Οι 10 πιο επικίνδυνες τροφές

BEST OF NETWORK

Επίθεση στον σταθμάρχη του Μετρό: Το θύμα αναγνώρισε τους δράστες - Συνελήφθη και ειδικός φρουρός

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Λάθος το άνοιγμα των καταστημάτων – Το 3ο κύμα είναι μπροστά μας

Η Σοφία Μπεκατώρου καταγγέλλει τον βιασμό της και στην Ομοσπονδία δεν τρέχει κάστανο

Συνεπιμέλεια παιδιών: Ανοικτή επιστολή των «Ενεργών Μπαμπάδων» για την καθυστέρηση του νομοσχεδίου

Λιανεμπόριο: Ανοίγουν τα καταστήματα - Πώς θα λειτουργούν - Όλοι οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας

Στο νοσοκομείο ο ηθοποιός Γιάννης Καπετάνιος

Καιρός: Καρέ - καρέ οι χιονοπτώσεις του Σαββατοκύριακου, όλα ανοικτά για τη Δευτέρα

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό - Τι ισχύει από τη Δευτέρα

Αρνητής γρονθοκόπησε δημοτικό αστυνομικό για να μην του κάνει έλεγχο

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Εύβοια: Προσοχή! Τηλεφωνική απάτη – Πώς ξεγελούν τα θύματα

Αυτοί είναι οι ζηλιάρηδες του ζωδιακού κύκλου

SMS στο 13033: Με αυτόν τον κωδικό θα πάτε στα καταστήματα – Μέχρι δυο ώρες η ισχύς του μηνύματος