ΥΓΕΙΑ

Αποβολή: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε έγκυος

Τη χαρά που δίνει το θετικό τεστ εγκυμοσύνης διαδέχεται η λύπη για περίπου μία στις δέκα γυναίκες, των οποίων η εγκυμοσύνη δεν έχει επιτυχή έκβαση.

Αποβολή: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε έγκυος

Περίπου στο 50% των αποβολών εμπλέκονται μη τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Το θετικό είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αποβολή είναι μεμονωμένο συμβάν και το ζευγάρι καταφέρνει σε επόμενες προσπάθειες να επιτύχει ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη και να αποκτήσει παιδί.

Κάθε έγκυος πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει ανησυχητικά σημάδια στην αρχή της εγκυμοσύνης της –μέχρι και τη 13η εβδομάδα– ώστε να απευθυνθεί το γρηγορότερο δυνατό στο γιατρό της όταν το κρίνει απαραίτητο.

1. Αιμορραγία

Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται διακοπή της περιόδου για διάστημα εννέα μηνών, οπότε η αιμορραγία μετά από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης είναι ένα σύμπτωμα που σίγουρα βάζει τη γυναίκα σε σκέψεις. Σε πολλές περιπτώσεις το αίμα που βλέπει η γυναίκα οφείλεται στη λεγόμενη αιμορραγία εμφύτευσης, δηλαδή στη διαδικασία ενσωμάτωσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Ανησυχητική θεωρείται η αιμορραγία κυρίως όταν το αίμα έχει πολύ έντονο κόκκινο χρώμα.

2. Πόνος και κράμπες

Όσο επεκτείνεται η μήτρα για να υποδεχτεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι ως έναν βαθμό φυσιολογικό η γυναίκα να βιώνει κράμπες στην κοιλιά και την περιοχή της πυέλου. Ωστόσο, οι κράμπες είναι επίσης κοινό σύμπτωμα σε περίπτωση αποβολής. Αν οι κράμπες συνοδεύονται από πόνο και ιδίως από αιμορραγία, η έγκυος θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό της.

bigstock Woman Stomach Pain 154332734

3. Πόνος στη μέση

Όπως για τις κράμπες έτσι και για τον πόνο στη μέση, είτε είναι ήπιος είτε έντονος, ισχύει ότι μπορεί να είναι σημάδι είτε της φυσιολογικής έκβασης της εγκυμοσύνης είτε της αποβολής. Σίγουρα αυτό προκαλεί σύγχυση στην ήδη συναισθηματικά φορτισμένη έγκυο, γι’ αυτό και η συμβουλή του γιατρού της είναι πάντα πολύτιμη όταν έχει αμφιβολίες ή ταλαιπωρείται από ανησυχίες.

4. Καθυστέρηση περιόδου

Στις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο αλλά δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας στο σεξ με τον σύντροφό τους μια καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να σημαίνει ανεπιτυχή εγκυμοσύνη, φαινόμενο που στον ιατρικό χώρο είναι γνωστό ως χημική εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή, το σπερματοζωάριο γονιμοποιεί κανονικά το ωάριο, αυτό στη συνέχεια εμφυτεύεται στη μήτρα και το γυναικείο σώμα αρχίζει να παράγει την ορμόνη χoριακή γοναδοτροπίνη (HCG) της εγκυμοσύνης, ωστόσο η εγκυμοσύνη δεν προχωρά περαιτέρω. Η χημική εγκυμοσύνη αντιστοιχεί στο συντριπτικό 50-75% όλων των αποβολών και οι περισσότερες γυναίκες δεν προλαβαίνουν καν να αντιληφθούν ότι ήταν έγκυοι.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Στρες στην εγκυμοσύνη: Αυξημένος ο κίνδυνος αποβολής – Πώς θα το διαχειριστείτε

Αποβολή: 4 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Αποβολή: Πού οφείλεται η πρόωρη διακοπή της εγκυμοσύνης

Μύθοι και αλήθειες για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές