ΥΓΕΙΑ

Πέτρες στα νεφρά: Οι 5 «χρυσοί κανόνες» πρόληψης

Αν σας έχει τύχει ποτέ να εμφανίσετε πέτρα στα νεφρά και να την απορρίψει από μόνος του ο οργανισμός σας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρόκειται για μια από τις πλέον επίπονες εμπειρίες.

Πέτρες στα νεφρά: Οι 5 «χρυσοί κανόνες» πρόληψης

«Οι πέτρες στα νεφρά είναι πιο συχνές στους άντρες παρά στις γυναίκες και περίπου στο 50% των ανθρώπων που εμφανίζουν πέτρες αυτές ξαναεμφανίζονται μέσα σε 10-15 χρόνια αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα» αναφέρει ο Δρ Brian Eisner, συνδιευθυντής του Προγράμματος Νεφρολιθίασης στο συνεργαζόμενο με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Πώς σχηματίζονται οι πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες σχηματίζονται στα νεφρά όταν αυξάνεται υπερβολικά εντός των νεφρών η συγκέντρωση ορισμένων ουσιών, όπως το οξαλικό ασβέστιο και το ουρικό οξύ, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι. Οι κρύσταλλοι μπορεί σταδιακά να μεγαλώσουν σε μέγεθος, σχηματίζοντας τις λεγόμενες πέτρες (λίθους). Ποσοστό 80-85% των λίθων αποτελούνται από οξαλικό ασβέστιο.

Μια πέτρα που έχει σχηματιστεί μέσα στο νεφρό μπορεί να μετακινηθεί στον ουρητήρα, μπλοκάροντας τη φυσιολογική ροή των ούρων. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο ισχυρός πόνος (συνήθως στη μία πλευρά του σώματος, ανάμεσα στο στομάχι και στη μέση), η εμφάνιση αίματος στα ούρα (αιματουρία), η ναυτία, ο εμετός κ.ά. Εάν η πέτρα συνεχίσει να μετακινείται προς την ουροδόχο κύστη, συχνά εκδηλώνονται συμπτώματα όπως συχνουρία, αίσθημα πίεσης στην κύστη ή πόνος στη βουβωνική χώρα.

«Εάν σας ταλαιπωρεί οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, απευθυνθείτε στον γιατρό σας» συνιστά ο Δρ Eisner.

nefra 2

Πότε απορρίπτονται αυτόματα οι πέτρες

Μια μικρή σε μέγεθος πέτρα μπορεί να απορριφθεί από μόνη της από το σώμα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα αρκετών εβδομάδων ή και μηνών, ανάλογα με το ακριβές μέγεθος της πέτρας ή και τον αριθμό των λίθων που υπάρχουν στα νεφρά.

Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη, η παρακεταμόλη και η ναπροξένη βοηθούν να αντιμετωπιστεί ο πόνος έως ότου απορριφθεί η πέτρα. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που ονομάζεται άλφα-αναστολέας, το οποίο βοηθά να χαλαρώσουν οι μύες του ουρητήρα, ώστε να απορριφθεί η πέτρα ταχύτερα και πιο ανώδυνα.

Όταν ο πόνος της νεφρολιθίασης είναι υπερβολικά ισχυρός ή σε περίπτωση που η πέτρα είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος, τότε συνιστάται η χειρουργική επέμβαση, η λιθοτριψία ή η απομάκρυνση της πέτρας ενδοσκοπικά.

Πώς θα αποφύγετε τις πέτρες στα νεφρά

Δεν υπάρχει τρόπος να εξαλείψετε εντελώς τον κίνδυνο νεφρολιθίασης, ωστόσο οι 5 στρατηγικές που θα δείτε στην παρακάτω gallery αποδεδειγμένα μειώνουν αρκετά τον κίνδυνο.

Πηγή: Harvard Health

Δείτε κι αυτό:

Ουρολοίμωξη ή πέτρες στα νεφρά; Ποια είναι τα συμπτώματα σε κάθε περίπτωση (πίνακας)

Πέτρες στα νεφρά: Τα 5 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε εκτός από τον πόνο

Πέτρες στα νεφρά: Πόσο νερό να πίνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο στο μισό

Πέτρες στα νεφρά vs. πέτρες στη χολή: Συμπτώματα & αντιμετώπιση

Απαντήστε σε 8 ερωτήσεις για να δείτε αν τα νεφρά σας κινδυνεύουν