ΥΓΕΙΑ

Έκθεση στον ήλιο: Πότε και πόσο μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος, προσβάλλοντας τη μυελίνη, την ουσία που τα περιβάλλει.

Έκθεση στον ήλιο: Πότε και πόσο μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης

Η κατάσταση των πασχόντων από πολλαπλή σκλήρυνση, επιδεινώνεται σταθερά, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως κόπωση, έλλειψη ισορροπίας και αστάθεια, προβλήματα όρασης κλπ.

Αν και τα αίτια της σκλήρυνσης παραμένουν άγνωστα, στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Οι άνθρωποι που εκτέθηκαν κατά τη νεαρή ηλικία στο ηλιακό φως, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

multiple sclerosis 2

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό 151 λευκών Αμερικανίδων με πολλαπλή σκλήρυνση που είχαν διαγνωστεί με την ασθένεια στη μέση ηλικία των 40 ετών και 235 γυναίκες ανάλογης ηλικίας που δεν έπασχαν από τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Οι γυναίκες που είχαν μεγαλώσει σε ηλιόλουστες περιοχές και είχαν την υψηλότερη έκθεση σε ακτίνες UV-B είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πολλαπλή σκλήρυνση από εκείνες που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλότερη έκθεση σε UV-B ακτινοβολία. Επίσης, όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν οι γυναίκες εκτός σπιτιού τα καλοκαίρια στα νεανικά τους χρόνια τόσο μειωμένος ήταν ο κίνδυνος εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης.

Ο ρόλος της βιταμίνης D

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έκθεση στον ήλιο σε νεαρή ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο. Υπολόγισαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με την υψηλότερη έκθεση σε UV-B ακτινοβολία μεταξύ 5 και 15 ετών, είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης από εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά έκθεσης στην UV-B.

Η επικεφαλής της μελέτης Helen Tremlett ανέφερε: «H UV-B ακτινοβολία βοηθά τον οργανισμό να παράγει βιταμίνη D, τα χαμηλά επίπεδα της οποίας έχουν σχετιστεί με κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης.Τα άτομα που εκδηλώνουν τη νόσο έχουν μειωμένη έκθεση στον ήλιο, χειμώνα και καλοκαίρι. Επιπλέον, η έρευνά μας έδειξε ότι οι γυναίκες που ανέπτυξαν πολλαπλή σκλήρυνση είχαν μειωμένη έκθεση στον ήλιο […] αργότερα στη ζωή τους, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, κάτι που μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία».

Διευκρίνισε πάντως, ότι ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να καταφεύγουμε σε ακρότητες και υπερβολές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο έως 45%

Τα 9 αυτοάνοσα νοσήματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής