ΥΓΕΙΑ

Περιττά κιλά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης γρήγορων και ακανόνιστων παλμών της καρδιάς, δηλαδή κολπικής μαρμαρυγής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές.

Περιττά κιλά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα έρευνα, η οποία συμπεριέλαβε σχεδόν 70.000 ασθενείς, οι μισοί εκ των οποίων ήταν παχύσαρκοι.

Η έρευνα διήρκεσε 8 χρόνια και η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 43,8 έτη. Το 77% των ασθενών ήταν γυναίκες.

heart attack

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι με παχυσαρκία έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, 45% περισσότερες πιθανότητες υπέρτασης και 51% εμφάνισης διαβήτη, συγκριτικά με τους μη παχύσαρκους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι παχύσαρκοι έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή με τους πάσχοντες από υπέρταση ή διαβήτη.

Σύμφωνα με τον Andrew Foy από το Penn State College of Medicine στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ασθενείς με παχυσαρκία και κολπική μαρμαρυγή, μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση εάν χάσουν βάρος.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με την κολπική μαρμαρυγή, στην παρούσα έρευνα όμως εξετάστηκε η σχέση σε μεγαλύτερο δείγμα νεότερων ασθενών.

Η κολπική μαρμαρυγή θέτει τους ασθενείς σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άλλων καρδιακών επιπλοκών.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Cardiology.

Διαβάστε επίσης:

Αρρυθμίες: Σε ποια ποσότητα προστατεύουν ο καφές και το τσάι

Κολπική μαρμαρυγή: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (εικόνες)

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος αν κόψετε το αλκοόλ