ΥΓΕΙΑ

Μήλα: Γιατί είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς

Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και όπως έχει δείξει η επιστημονική έρευνα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου, προστατεύουν την όραση και μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και κάποιων μορφών καρκίνου.

Μήλα: Γιατί είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη η καθημερινή κατανάλωση μήλων είναι ευεργετική και για την υγεία της καρδιάς.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 25 άτομα (άνδρες και γυναίκες) χωρίς προβλήματα υγείας, εκ των οποίων οι μισοί κατανάλωναν καθημερινά χυμό μήλου ενώ οι υπόλοιποι έτρωγαν μήλο.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τις βιοχημικές αλλαγές που έγιναν στην λιποπρωτεΐνη LDL η οποία μεταφέρει την κακή χοληστερόλη.

apple juice

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν η LDL οξειδώνεται στο αίμα δημιουργεί αθηρωματικές πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες, με αποτέλεσμα τη στένωσή τους που οδηγεί σε απόφραξη.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες μέτρησαν τον χρόνο που είναι απαραίτητος για να γίνει η οξείδωση της LDL λιποπρωτεΐνης στα άτομα που έπιναν χυμό μήλου ή έτρωγαν μήλα και παρατήρησαν ότι ο χρόνος σε όσους έπιναν χυμό μειωνόταν σημαντικά. Και σε όσους έτρωγαν μήλα μειωνόταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό από αυτόν που μειωνόταν σε όσους έπιναν χυμό μήλου. Η μείωση του χρόνου οξείδωσης ισοδυναμούσε με τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση στένωσης αρτηριών και πιθανού εμφράγματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που έπιναν περίπου 340γρ. χυμό μήλου καθημερινά για ένα διάστημα 6 εβδομάδων, είχαν τα μεγαλύτερα οφέλη.

Τα αντιοξειδωτικά των φρούτων, όπως τα μήλα, αλλά και των λαχανικών συμβάλλουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και των καρδιακών επιπλοκών.

Διαβάστε επίσης:

Τα λαχανικά που σώζουν τις καρωτίδες αρτηρίες!

Οι 5 δείκτες που προβλέπουν με ακρίβεια αν θα εμφανίσετε καρδιακά προβλήματα

Μία μπανάνα την ημέρα καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό κάνει πέρα!