ΥΓΕΙΑ

Ω7 λιπαρά: Πού βρίσκονται & ποια σημάδια φανερώνουν έλλειψη (εικόνα)

Τα Ω3, τα Ω6 και τα Ω9 λιπαρά σίγουρα τα γνωρίζετε, τα Ω7 όμως τα έχετε ακουστά;

Ω7 λιπαρά: Πού βρίσκονται & ποια σημάδια φανερώνουν έλλειψη (εικόνα)

Τα Ω3 λιπαρά παίζουν ρόλο-κλειδί στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς και βρίσκονται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και ο λιναρόσπορος. Τα Ω6 θα τα βρείτε στα πουλερικά, στα αυγά, στο ηλιέλαιο και στα καρύδια, ενώ τα Ω9 υπάρχουν σε μεγάλη περιεκτικότητα στο αβοκάντο, στα πεκάν και στα κάσιους.

Πολύς λόγος γίνεται από τους ειδικούς για τα παραπάνω τρία είδη λιπαρών οξέων, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τα Ω7 λιπαρά, τα οποία είναι κάπως «παραμελημένα» αλλά απαραίτητα για την υγεία.

Λίγα λόγια για τα Ω7 λιπαρά

Τα Ω7 ανήκουν στην οικογένεια των ακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι «καλά» λιπαρά, σε αντίθεση με τα βλαβερά κορεσμένα.

Τα Ω7 λιπαρά βρίσκονται σε ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός και οι αντζούγιες, καθώς και σε λάδια όπως το ελαιόλαδο και το λάδι που προέχεται από τον καρπό μακαντάμια. Υψηλή περιεκτικότητα σε Ω7 έχει επίσης το ιπποφαές.

Συμπτώματα έλλειψης Ω7 λιπαρών

Η χαμηλή πρόσληψη Ω7 λιπαρών μπορεί να επηρεάσει τις βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος, οι οποίες υπάρχουν για να διατηρούν τα επίπεδα ενυδάτωσης των ματιών, του δέρματος και της στοματικής κοιλότητας.

Έτσι, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως αυτά που αποτυπώνονται σχηματικά στην παρακάτω εικόνα.

omega 7 small

Ξηροφθαλμία & κοκκίνισμα ματιών: Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition υπέδειξε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος Ω7 λιπαρών (ποσότητα 2 γραμμαρίων συνολικά) για διάστημα τριών μηνών βοήθησε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας, όπως ο πόνος, η θολή όραση, το αίσθημα καψίματος, το κοκκίνισμα και η υπερβολική παραγωγή δακρύων.

Ξηροδερμία: Τα λιπαρά οξέα, όπως τα Ω3 και τα Ω7, είναι απαραίτητα για την παραγωγή του κολλαγόνου και επίσης βοηθούν το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση του καταπραΰνει τα συμπτώματα δερματικών παθήσεων όπως η δερματίτιδα, η ψωρίαση και το έκζεμα.

Κολπική ξηρότητα: Μία ακόμη θετική επίδραση των Ω7 λιπαρών είναι η βελτίωση της λίπανσης των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η μείωση των ερεθισμών στα γεννητικά όργανα και στο ουροποιητικό σύστημα στο σύνολό του.

Ξηροστομία: Είναι συχνά ένδειξη δυσλειτουργίας των σιελογόνων αδένων, ωστόσο παρατηρείται συχνά και λόγω του αυξημένου στρες ή ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά). Τα Ω7 βοηθούν να αντιμετωπιστεί η ξηροστομία, η οποία συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος (χαλίτωση), αλλά και στην οδοντική πλάκα, τη φθορά των δοντιών και την ουλίτιδα.

Πηγή: Healthista

Δείτε κι αυτό:

Διατροφή & καρκίνος: Ποια λιπαρά έχουν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση

Καλά λιπαρά: Ποια είναι & πού θα τα βρείτε

Υδατάνθρακες-πρωτεΐνες-λιπαρά: Η ιδανική κατανομή για εύκολη απώλεια κιλών