ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 80%

Η κατάθλιψη είναι μια συχνή και σοβαρή ψυχική νόσος που επηρεάζει αρνητικά τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, τον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά του. Χαρακτηρίζεται από το επίμονο αίσθημα της θλίψης και την απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλαιότερα έδιναν ευχαρίστηση.

Κατάθλιψη: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 80%

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, περίπου ένας στους 15 ενήλικες (ποσοστό 6,7% του πληθυσμού) εμφανίζει κατάθλιψη σε ετήσια βάση, ενώ ένας στους έξι ανθρώπους (ποσοστό 16,6% του πληθυσμού) εμφανίζει κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του.

Αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη είναι μεταξύ άλλων η κληρονομικότητα (συγγενής πρώτου βαθμού με κατάθλιψη), το χρόνιο στρες, τα ψυχολογικά τραύματα του παρελθόντος και η φτώχεια.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη από το πανεπιστήμιο Georgia Southern University, ρόλο-κλειδί στην εκδήλωση της κατάθλιψης παίζει και ο ύπνος.

upnos

Έως και 80% μεγαλύτερος ο κίνδυνος κατάθλιψης λόγω της έλλειψης ύπνου

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology, Psychiatry and Brain Research, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 20.851 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 47,5 έτη, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην έρευνα Behavioral Risk Factor Surveillance System (BRFSS) του 2012, μια εθνικής εμβέλειας έρευνα που είχε διεξαχθεί μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες έπρεπε να περιγράψουν τις συνήθειες του ύπνου τους, καθώς και πόσο συχνά εκδήλωναν ορισμένα από τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως νευρικότητα, απελπισία, άγχος και λύπη. Στις αναλύσεις τους οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συναισθηματική κατάσταση των ερωτηθέντων, όπως το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, τα επίπεδα της σωματικής άσκησης και το εισόδημα.

Εστιάζοντας στη σχέση ύπνου και κατάθλιψης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η στέρηση έστω και μίας ώρας ύπνου σε σχέση με τις ελάχιστες συνιστώμενες 7 συσχετίζεται με 60-80% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Τα νέα ερευνητικά δεδομένα έρχονται να συμπληρώσουν τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης από το Πανεπιστήμιο Μπιγκχάμπτον της Νέας Υόρκης, η οποία είχε υποδείξει ότι τα άτομα που δεν απολαμβάνουν αρκετό ύπνο τείνουν να ταλαιπωρούνται περισσότερο από επίμονες αρνητικές σκέψεις. Αυτές οι αρνητικές σκέψεις λόγω του κακού ύπνου, σύμφωνα με τους ερευνητές, αφήνουν έναν άνθρωπο εκτεθειμένο σε ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Δείτε κι αυτό:

Άτυπη κατάθλιψη: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Άγχος vs κατάθλιψη: Το τεστ των 7 ερωτήσεων

Κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας: Τα 7 πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα