ΥΓΕΙΑ

Πρόληψη καρκίνου: Πλάνο 10 σημείων για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 40%

Γνωρίζετε ποιες αλλαγές μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Πρόληψη καρκίνου: Πλάνο 10 σημείων για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 40%

Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WRCF), το οποίο δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου μέσω αλλαγών στη διατροφή, τη σωματική άσκηση και άλλες καθημερινές συνήθειες, έδωσε στη δημοσιότητα ένα πλάνο 10 σημείων που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και παρουσιάζει τις αλλαγές που όλοι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε την προστασία απέναντι στις διάφορες μορφές της νόσου.

Οι νέες συστάσεις του WRCF βασίστηκαν σε συστηματική επισκόπηση όλων των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τον καρκίνο και σε έρευνες σε περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελούν την πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα σχετικά με τους τροποποιήσιμους παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, η τήρηση των 10 απλών συστάσεων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου έως και κατά 40%.

prolipsi karkinou WRCF

Πλάνο 10 σημείων για την πρόληψη του καρκίνου

1. Υγιές βάρος

Διατήρηση του σωματικού βάρους μέσα στα όρια του φυσιολογικού (ΔΜΣ 18,5-24,9) και προσπάθειες να αποφευχθεί η αύξηση του βάρους κατά την ενήλικη ζωή. Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με 12 μορφές καρκίνου: ήπατος, ωοθηκών, προστάτη (προχωρημένος), στομάχου, στόματος/λαιμού, εντέρου, μαστού (μετά την εμμηνόπαυση), ουροδόχου κύστης, νεφρών, οισοφάγου, παγκρέατος και μήτρας (ενδομητρίου).

2. Σωματική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής. Οι ώρες ακινησίας πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο και να αξιοποιείται κάθε ευκαιρία για κίνηση μέσα στην ημέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά όλοι οι ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική άσκηση ή τουλάχιστον 75 λεπτά υψηλής έντασης σωματική άσκηση την εβδομάδα.

3. Υγιεινή διατροφή

Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. Η υγιεινή διατροφή προστατεύει άμεσα από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, αλλά παράλληλα δρα έμμεσα ως μέτρο πρόληψης, καθώς μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο.

4. Περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων

Το γρήγορο φαγητό και τα λοιπά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κακά λιπαρά, άμυλο και ζάχαρη πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο. Ο περιορισμός της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων και βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

5. Περιορισμός του φρέσκου και επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος

Το φρέσκο κόκκινο κρέας αλλά και τα διάφορα είδη επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά) πρέπει να καταναλώνονται σπανίως. Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται στενά κυρίως με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

6. Περιορισμός των ποτών με πολλή ζάχαρη

Το νερό και τα ποτά χωρίς ζάχαρη (π.χ. σκέτος καφές και σκέτο τσάι) πρέπει να προτιμώνται έναντι των αναψυκτικών με ζάχαρη, των έτοιμων χυμών και άλλων αντίστοιχων ποτών.

7. Περιορισμός του αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πολλές μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων του στοματοφάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του μαστού (πριν και μετά την εμμηνόπαυση), καθώς και του στομάχου. Ιδανικά, το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται μόνο σε ειδικές περιστάσεις ή τουλάχιστον η κατανάλωση να μην υπερβαίνει το ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και τα δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες.

8. Επαρκής θρέψη

Οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να καλύπτονται πρωτίστως μέσω της διατροφής και δευτερευόντως με τη βοήθεια συμπληρωμάτων. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, από τη βιταμίνη C και το κάλιο έως το ασβέστιο και τη βιταμίνη D.

9. Θηλασμός

Ο θηλασμός είναι ωφέλιμος τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό της. Έχει αποδειχτεί η προστατευτική του δράση ενάντια στον καρκίνο του μαστού για τις μητέρες, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά όλα τα μωρά να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και ο θηλασμός να συνεχίζεται συμπληρωματικά με άλλες τροφές έως και την ηλικία των δύο ετών.

10. Τήρηση των συστάσεων μετά τη διάγνωση του καρκίνου

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής εξασφαλίζει καλύτερη πρόγνωση μετά τη διάγνωση του καρκίνου ή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου μετά τη θεραπεία.

Δείτε κι αυτό:

Καρκίνος και διατροφή: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (φωτο)

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 5 σημάδια-κλειδιά του «νεανικού» καρκίνου (εικόνες)

Βιταμίνη D: Από ποιους καρκίνους προστατεύει, πόση χρειάζεστε, πού θα τη βρείτε

Τα 10 φρούτα και λαχανικά με την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση (pics)