ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη γέννηση: Οι μελλοντικοί καρδιαγγειακοί κίνδυνοι για τη μητέρα

Η πρόωρη γέννηση ενός παιδιού μπορεί να αποτελεί έγκαιρη προειδοποίηση για τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού στη γυναίκα.

Πρόωρη γέννηση: Οι μελλοντικοί καρδιαγγειακοί κίνδυνοι για τη μητέρα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που γέννησαν πριν τη συμπλήρωση των 37 εβδομάδων εγκυμοσύνης κινδύνευαν περισσότερο να εμφανίσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης μέχρι και την εμμηνόπαυση. Η αύξηση αυτή συνδέεται με σοβαρό κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης, δείκτη πρόγνωσης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Janet Catov από το Πανεπιστήμιου του Πίτσμπουργκ, τα ευρήματα αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη στην κατανόηση των πρόωρων γεννήσεων.

Οι κανονικές κυήσεις συνήθως διαρκούν περίπου 40 εβδομάδες.

«Μέχρι πρόσφατα, γνωρίζαμε ότι η πρόωρη γέννηση είχε σοβαρές συνέπειες για το μωρό, αλλά πιστεύαμε ότι δεν συνδέεται με μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τη μητέρα. Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει», δήλωσε η Catov, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου.

6 abnormal heart rhythm

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 1.049 μητέρες στο Σικάγο, τη Μινεάπολη, το Όκλαντ, την Καλιφόρνια και το Μπέρμινγχαμ, για μια περίοδο 25 ετών. Περίπου οι μισές συμμετέχουσες στη μελέτη ήταν λευκές και οι άλλες μισές Αφροαμερικανές. Οι τελευταίες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και αρτηριακών ασβεστώσεων, σύμφωνα με την Catov.

Σύμφωνα με την JoAnn Manson, επικεφαλής του τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο Brigham and Women's Hospital της Βοστόνης, «η ίδια η εγκυμοσύνη αποτελεί ακραία δοκιμασία για την αγγειακή υγεία μιας γυναίκας και η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η πρόωρη γέννηση είναι ακόμη μία επιπλοκή της εγκυμοσύνης που συνδέεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο της μητέρας».

Η Manson, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη οι γιατροί να ζητούν από τις γυναίκες το ιστορικό εγκυμοσύνης και να παρακολουθούν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση.

«Οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υπέρτασης με σωματική δραστηριότητα, διατήρηση υγιούς βάρους και υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και αποφυγή των επεξεργασμένων τροφών, του κόκκινου κρέατος και του αλατιού» πρόσθεσε.

Περίπου ένα στα 10 μωρά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ το 2017 ήταν πρόωρο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα ποσοστά πρόωρων γεννήσεων μειώθηκαν από το 2007 έως το 2014, εν μέρει λόγω της μείωσης του αριθμού των γεννήσεων από κορίτσια στην εφηβεία, στη συνέχεια όμως σημείωσαν αυξητικές τάσεις.

Εκτός από την ηλικία και την εθνικότητα, άλλοι παράγοντες που συνδέονται με πρόωρο τοκετό είναι η δίδυμη κύηση, το κάπνισμα, προηγούμενος πρόωρος τοκετός, το άγχος και προβλήματα της μήτρας, του τραχήλου ή του πλακούντα.

«Το σημαντικό συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς για το ιστορικό της εγκυμοσύνης τους. Οι πρόωρες γεννήσεις ή η υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αποτελούν παράγοντες κινδύνου ανάλογης βαρύτητας με το κάπνισμα ή την παχυσαρκία» δήλωσε η Catov.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρος τοκετός: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία στην ενηλικίωση

Πρόωρος τοκετός: Οι 3 βασικότεροι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου

Πρόωρη γέννηση: Παράγοντες κίνδυνου και οι πιθανές επιπτώσεις