ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 1: Οι επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία

Οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη τύπου 1 για μεγάλο διάστημα, κινδυνεύουν από έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και ειδικά της μνήμης, σε σύγκριση με τους μη πάσχοντες, αναφέρει νέα έρευνα.

Διαβήτης τύπου 1: Οι επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία

Οι ερευνητές συνέκριναν τις νοητικές ικανότητες 82 συμμετεχόντων ηλικίας 50 ετών, που ζούσαν με διαβήτη τύπου 1 για μεγάλο διάστημα, με αυτές ανθρώπων που είχαν ανάλογη ηλικία και είτε έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 είτε δεν έπασχαν από διαβήτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πώς διάφορα μέτρα προστασίας της νοητικής υγείας θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε συνήθεις επιπλοκές διαβήτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η καρδιαγγειακή νόσος συνδέεται με αλλαγές στη μνήμη.

diabetes 11

Οι ελαφρές νοητικές εκπτώσεις δεν καταγράφηκαν στα κλινικά συμπτώματα ασθενών που παραμένουν στο φυσιολογικό εύρος λειτουργίας ανθρώπων της ηλικίας τους, δήλωσε ο ερευνητής Gail Musen, του Joslin Diabetes Centre στη Βοστόνη.

Η επίδραση ήταν σημαντικά αλλά όχι πολύ χαμηλότερη σε ανθρώπους με κάποιας μορφής διαβήτη σε σχέση με ανθρώπους χωρίς τη νόσο.

Ενώ αυτό είναι γνωστό για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, οι αλλαγές στη μνήμη σε ηλικιωμένους με διαβήτη τύπου 1 δεν είχαν περιγραφεί με σαφήνεια.

Στα τεστ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσον όρο ελαφρώς χειρότερη επίδοση σε σχέση με ανθρώπους χωρίς διαβήτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Διαβάστε επίσης:

Ρύθμιση σακχάρου: Οι 5 κανόνες που πρέπει να τηρείτε (pics)

Η βιταμίνη D προστατεύει τα παιδιά από τον διαβήτη τύπου 1

Διαβήτης & αλάτι: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την κατανάλωση