ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη ύπνου: Πώς συνδέεται με τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου στα παιδιά, αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Έλλειψη ύπνου: Πώς συνδέεται με τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Νέα μελέτη επιστημόνων του Συστήματος Υγείας Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Δρ Ελίζαμπεθ Κεσπέδες Φελισιάνο, υποστηρίζει ότι οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες κάθε βράδυ έχουν περισσότερο σωματικό λίπος, αυξημένη αρτηριακή πίεση και λιγότερο υγιή επίπεδα χοληστερόλης, παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 829 εφήβους που είχαν λάβει μέρος σε μακροχρόνια μελέτη από τότε που βρίσκονταν στην κοιλιά της μητέρας τους μέχρι και την ηλικία των 14 ετών.

paidi aupnia

Στην ηλικία των 13 ετών τους ζητήθηκε να φορέσουν αισθητήρα χειρός κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να μετρηθεί η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου.

Τα παιδιά φόρεσαν τους αισθητήρες για επτά έως δέκα ημέρες ενώ υποβλήθηκαν και σε αξιολόγηση για τυχόν παράγοντες κινδύνου για την καρδιά.

Οι έφηβοι με μικρότερη διάρκεια και ανήσυχο ύπνο είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, αυξημένο σωματικό λίπος και χαμηλότερα επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης.

Οι ερευνητές δεν απέδειξαν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, πιστεύουν όμως ότι η έλλειψη επαρκούς και ποιοτικού ύπνου συντελεί στην ενίσχυση των συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνων για την υγεία της καρδιάς.

Μόλις το 2,2% των παιδιών του δείγματος κοιμόταν όσες ή και περισσότερες ώρες έπρεπε βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα: δηλαδή εννέα ώρες για την ηλικία 11-13 ετών και οκτώ ώρες για τα παιδιά 14-17 ετών. Σχεδόν το ένα τρίτο κοιμόντουσαν λιγότερες από επτά ώρες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Διαβάστε επίσης:

Έλλειψη ύπνου στα παιδιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Ο λίγος ύπνος «ένοχος» για κατάθλιψη και άγχος

Αϋπνία: Σοβαρές οι επιπτώσεις της και στα νεφρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ