ΥΓΕΙΑ

Θερμοπληξία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παρόλο που μπορεί να αποβεί μοιραία ή να προκαλέσει μόνιμες βλάβες, είναι δυνατό να προληφθεί σχετικά εύκολα.

Θερμοπληξία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η θερμοπληξία είναι μια εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή, η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορυθμιστικών μηχανισμών του ανθρώπινου οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοπληξία είναι μια λειτουργική διαταραχή του ανθρώπινου οργανισμού που εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70% , γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την αποβολή ιδρώτα και την εξάτμιση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Στα πρώτα σημεία και συμπτώματα θερμοπληξίας περιλαμβάνονται ο δυνατός πονοκέφαλος, η ατονία, το αίσθημα καταβολής δυνάμεων, η τάση για λιποθυμία, η πτώση της αρτηριακής πίεσης, ο ταχύς και αδύναμος σφυγμός, η δυσκολία στην αναπνοή, η εφίδρωση, οι κράμπες των μυών ιδιαίτερα της κοιλιακής χώρας και των κάτω άκρων, η παράξενη συμπεριφορά, η διέγερση, η σύγχυση, οι ψευδαισθήσεις, ο αποπροσανατολισμός, η ναυτία και οι έμετοι.

kausonas

Τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θερμοπληξία κατά τους θερινούς μήνες είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, παθήσεις των νεφρών ή με ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων που τα καθιστούν ευάλωτα στην αφυδάτωση ή τα εγκεφαλικά επεισόδια, άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια ή άλλες πνευμονοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια, νοσήματα του ήπατος και υπέρβαρα άτομα.

Στην ίδια κατηγορία μπορούν να ενταχθούν βρέφη και νεογνά, άτομα με ιστορικό θερμοπληξίας στο παρελθόν, όσοι εμπλέκονται σε κοπιώδεις αθλητικές δραστηριότητες και άτομα που εργάζονται κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Για τη αποφυγή της θερμοπληξίας συνιστάται η παραμονή σε σκιερά, δροσερά μέρη ή σε κλιματιζόμενους χώρους, η ελαφριά, άνετη και ανοιχτόχρωμη ένδυση και η λήψη άφθονων υγρών. Παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία και ο συνωστισμός σε χώρους ή μέσα μεταφοράς σε περιόδους καύσωνα.

Διαβάστε ακόμα:

Οι 10 top ενυδατικές τροφές που πρέπει να καταναλώνετε το καλοκαίρι (pics)

Πώς θα καταλάβετε ότι παθαίνετε θερμοπληξία

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη ζέστη

Πώς θα προστατευτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες για να αποφύγετε τη θερμοπληξία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ