ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε ότι παθαίνετε θερμοπληξία

Τα υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη θερμοπληξία.

Πώς θα καταλάβετε ότι παθαίνετε θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι επείγουσα κατάσταση που πλήττει άτομα κάθε ηλικίας, με τον κίνδυνο να είναι αυξημένος για όσους έχουν υπέρταση, πρόβλημα στο θυρεοειδή, διαβήτη ή υψηλό δείκτη μάζας σώματος.

Όσο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πλησιάζει τη θερμοκρασία του σώματος (περίπου 36 βαθμοί Κελσίου), τόσο πιθανότερη είναι η θερμοπληξία.

bigstock Extreme Hot Summer Warning 88230623

Η θερμοπληξία όμως δεν «χτυπά» ξαφνικά, γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε άμεσα μια ανάσα δροσιάς.

1. Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Στη θερμική εξάντληση, η οποία είναι πιο ήπια από τη θερμοπληξία, η θερμοκρασία του σώματος δεν ξεπερνά τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στη θερμοπληξία το θερμόμετρο μπορεί να δείξει 40 ή και παραπάνω. Το μέτωπο καίει, το δέρμα κοκκινίζει και ο καρδιακός παλμός αυξάνεται σημαντικά.

2. Τα όργανα του σώματος υπολειτουργούν

Η υψηλή θερμοκρασία σώματος συνεπάγεται ότι τα όργανα και τα συστήματά του αδυνατούν να λειτουργήσουν σωστά. Η θερμοπληξία επηρεάζει τα νεφρά, το συκώτι, την καρδιά, τον εγκέφαλο και κάθε άλλο ζωτικό όργανο. Ενδεικτικά, η δυσλειτουργία των νεφρών λόγω θερμοπληξίας εκδηλώνεται συχνά με τα ίχνη αίματος στα ούρα.

3. Πνευματική σύγχυση

Η σύγχυση και το ντελίριο είναι δύο τυπικά επακόλουθα της θερμοπληξίας και υποδεικνύουν ότι χρειάζεται επείγουσα ιατρική παρέμβαση. Στο στάδιο αυτό ο ασθενής δύσκολα θα μπορέσει να αυτοεξυπηρετηθεί, οπότε χρειάζεται μεταφορά σε δροσερό χώρο μόλις εκδηλωθούν οι πρώτες ζαλάδες.

4. Ναυτία

Η ναυτία είναι το συνηθέστερο σωματικό σύμπτωμα της θερμοπληξίας. Συχνά συνδυάζεται με αίσθημα εξάντλησης και τάση προς έμετο.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη ζέστη

Πώς θα κοιμηθείτε πιο άνετα όταν έχει πολλή ζέστη