ΥΓΕΙΑ

Έντονη εφίδρωση και απώλεια βάρους: Τι ισχύει

Οι περισσότεροι συνδέουν την ποσότητα του ιδρώτα που αποβάλλουν στη διάρκεια μιας προπόνησης με την έντασή της.

Έντονη εφίδρωση και απώλεια βάρους: Τι ισχύει

Είναι όμως η ποσότητα του ιδρώτα ο καλύτερος τρόπος υπολογισμού της αποτελεσματικότητας της άσκησης;

Και το σημαντικότερο, χάνει περισσότερο βάρος όποιος ιδρώνει πιο πολύ;

Δείτε τι απαντούν οι ειδικοί:

Αν ιδρώνω περισσότερο, είναι πιο αποτελεσματική η άσκηση;

«Ο ιδρώτας δεν είναι ο καλύτερος τρόπος υπολογισμού της αποτελεσματικότητας της άσκησης» υποστηρίζει η Meghan Nagel, επικεφαλής του προγραμματισμού άσκησης της Virtual Health.

«Ο ιδρώτας είναι απλά ο μηχανισμός ψύξης του σώματος, η λειτουργία του οποίου διαφέρει σε κάθε άνθρωπο. Κάποιοι άνθρωποι κοκκινίζουν στο πρόσωπο και τους λούζει ο ιδρώτας μετά από ένα σύντομο περίπατο, ενώ άλλοι παραμένουν δροσεροί ακόμη και μετά από σκληρή προπόνηση» προσθέτει.

yoga

Τι ισχύει για τη σάουνα και τη hot yoga

Η σάουνα και η hot yoga, δηλαδή η yoga που εφαρμόζεται σε δωμάτιο με θερμοκρασία 40ο C και 60% υγρασία, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, αλλά πρέπει να γίνονται με προσοχή.

«Η άσκηση στη ζέστη μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες, καθώς το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να δροσιστεί, αλλά μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αφυδάτωση», δηλώνει η Nagel.

Εάν κάνετε σάουνα ή hot yoga, πίνετε αρκετό νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος κάθε συνεδρίας.

Εάν κάνετε άσκηση σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, αυξήστε σταδιακά την ένταση της άσκησης, καθώς χρειάζονται περίπου 7-10 μέρες για να εγκλιματιστεί κάποιος στις υψηλές θερμοκρασίες. Φορέστε καλά αεριζόμενα ρούχα, δώστε προσοχή στις θερμοκρασίες και πίνετε πολύ νερό και μείγματα ηλεκτρολυτών εάν ασκείστε για πάνω από 60 λεπτά.

Τι σημαίνει το χαμηλότερο βάρος μετά τον ιδρώτα

«Η απώλεια βάρους μέσω της εφίδρωσης επιτυγχάνεται λόγω της απώλειας υγρών», σημειώνει η Becky Kerkenbush από την Ακαδημία Διατροφής στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ.

Η πραγματική απώλεια βάρους θα ήταν η μείωση του σωματικού λίπους μέσω της καύσης περισσότερων θερμίδων από αυτές που παίρνετε και επιτυγχάνεται με συνδυασμό σωστής διατροφής και άσκησης, προσθέτει. Δεδομένου ότι η εφίδρωση είναι ο μηχανισμός ψύξης του σώματος, η υπερβολική εφίδρωση δεν σας βοηθά πραγματικά να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα. Η ασφαλής απώλεια βάρους είναι έως 1 κιλό την εβδομάδα.

Εν τέλει, η υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, δεν σας βοηθά απαραίτητα να χάσετε βάρος.

«Αντί να επικεντρώνεστε στον ιδρώτα, ενισχύστε την προπόνησή σας με υψηλής έντασης αερόβιες ασκήσεις, μεγαλύτερα βάρη ή ασκήσεις σε εξωτερικούς χώρους» σημειώνει η Nagel.

Πηγή: popsugar.com

Διαβάστε επίσης:

Πόσα βήματα τη μέρα αρκούν για να χάσεις βάρος;

Χάστε κιλά και ρίξτε την πίεσή σας με τη δίαιτα 16:8

Δίαιτα: 5 κανόνες που όντως «δουλεύουν» όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος (εικόνες)