ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που βασίζεται στην υγιεινή διατροφή, τη σωματική άσκηση και την αποφυγή του αλκοόλ, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας γαλλικής μελέτης.

Καρκίνος μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Ειδικότερα, όσοι τηρούν τα παραπάνω κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ερευνητές του γαλλικού ινστιτούτου Inserm και του Πανεπιστημίου Paris 13, με επικεφαλής την Δρ Ματθίλδη Τουριέ, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των τεσσάρων δεικτών διατροφής και του κινδύνου για καρκίνο, αναλύοντας στοιχεία από την έρευνα NutriNet-Santé που ξεκίνησε το 2009.

Η μελέτη περιλάμβανε 41.543 άτομα, 40 ετών και άνω, που δεν είχαν διαγνωστεί πριν με καρκίνο. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν διατροφικά ερωτηματολόγια ανά έξι μήνες, περιγράφοντας αναλυτικά τι έτρωγαν και έπιναν σε 24ωρη βάση.

Μεταξύ Μαΐου 2009 και Ιανουαρίου 2017 καταγράφηκαν 1.489 περιπτώσεις καρκίνου, περιλαμβανομένων 488 καρκίνων μαστού, 222 του προστάτη και 118 του παχέος εντέρου.

fruits vagetables

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε μια μονάδα αύξησης του δείκτη συμμόρφωσης στο μοντέλο της υγιεινής διατροφής καταγραφόταν 12% μείωση του συνολικού κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου, 14% μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και 12% του προστάτη.

Σύμφωνα με την Τουριέ, τα αντιοξειδωτικά των φρούτων και των λαχανικών συντελούν στην εξουδετέρωση της οξειδωτικής βλάβης που προκαλούν στο DNA το κόκκινο και κατεργασμένο κρέας, ενώ η γυμναστική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, εξισορροπώντας εν μέρει την επίδραση των τροφών με πολύ αλάτι στον οργανισμό.

Και συμπληρώνει ότι «τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τον ρόλο μιας συνολικά υγιεινής ζωής (με σωστή διατροφή, άθληση και αποχή από το αλκοόλ) στην πρόληψη του καρκίνου. Επομένως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε παράγοντας του τρόπου ζωής μας παίζει ρόλο και μπορούμε πάντα να υιοθετήσουμε ένα υγιεινό μοντέλο διαβίωσης».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο

Τα 10 φρούτα και λαχανικά με την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση (pics)

Προσοχή: Οι 5 τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου (pics)