ΥΓΕΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση των αρθρώσεων που μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία. Εκδηλώνεται όταν φθείρεται ο χόνδρος μεταξύ των οστών, προκαλώντας το τρίψιμο των οστών μεταξύ τους.

Οστεοαρθρίτιδα: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο

Παράγοντες κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα είναι η καταπόνηση των αρθρώσεων, το ιστορικό τραυματισμών στις αρθρώσεις, η ηλικία, η γενετική προδιάθεση και τα περιττά κιλά.

Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες ίσως δίνει το έναυσμα για την εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Ερευνητικού Ιδρύματος της Οκλαχόμα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Τιμ Γκρίφιν, παρατήρησαν ότι η ύπαρξη υδατανθράκων στη διατροφή συντελούσε σε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας σε εργαστηριακά ποντίκια, ακόμα και όταν αυτά δεν παρουσίαζαν διαφοροποιήσεις ως προς το βάρος.

Οι επιστήμονες εξέθεσαν σε διατροφή με πολλά λιπαρά εργαστηριακά ποντίκια. Όμως, παρατήρησαν ότι η σύσταση των υδατανθράκων ακόμα και σε διατροφικό πλάνο με λίγα λιπαρά αρκούσε για να αλλάξει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

udatanthrakes

Ως βασικοί ένοχοι θεωρήθηκαν οι φυτικές ίνες και η ζάχαρη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αλλαγή των επιπέδων της σακχαρόζης και των φυτικών ινών στην διατροφή άλλαζε και την παθολογία της οστεοαρθρίτιδας στα τρωκτικά. Η διατροφή με πολλή σακχαρόζη αύξανε τις ενδείξεις φλεγμονής, ενώ μια διατροφή με πολλές φυτικές ίνες προκαλούσε αλλαγή στα γονίδια του χόνδρου και τις οδούς ανταπόκρισης του κυτταρικού στρες.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η διατροφή επηρεάζει την υγεία των αρθρώσεων μας. Με έκπληξη παρατηρήσαμε τόσες σχετικές με την οστεοαρθρίτιδα διαφορές στα διατροφικά σχήματα με πολλούς υδατάνθρακες, αν και το σωματικό βάρος και λίπος παρέμεναν σταθερά», λέει ο Δρ Γκριφιν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Disease Models & Mechanisms.

Διαβάστε επίσης:

Αρθρίτιδα: Τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις

Πόνοι οστεοαρθρίτιδας & ρευματοειδούς αρθρίτιδας: Σταματήστε τους με αυτό το φρούτο

Διατροφή για αρθρίτιδα: Τι πρέπει να αποφεύγετε για να περιορίσετε τους πόνους