ΥΓΕΙΑ

Η κακή καρδιαγγειακή υγεία συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον

Η κοιλιακή παχυσαρκία, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, η υψηλή χοληστερίνη, η υψηλή πίεση και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας.

Η κακή καρδιαγγειακή υγεία συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον

Συμπτώματα κακής καρδιαγγειακής υγείας μπορεί επίσης όμως να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για 17.163.560 άτομα από την Ανατολική Κορέα, ηλικίας άνω των 40 ετών και εντόπισαν 44.205 περιπτώσεις Πάρκινσον κατά τη διάρκεια πενταετούς παρακολούθησης.

Οι ερευνητές έψαξαν σε αυτό το δείγμα ανθρώπων για πέντε καρδιαγγειακούς παράγοντες που συμβάλλουν στο μεταβολικό σύνδρομο: κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλά τριγλυκερίδια, υψηλή χοληστερίνη, υψηλή πίεση και υψηλά επίπεδα σε γλυκόζη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό PLOS Medicine.

Αφού εξέτασαν την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τη φυσική κατάσταση, το εισόδημα, τον δείκτη μάζας σώματος και το ιστορικό εγκεφαλικού, οι ερευνητές παρατήρησαν πως κάθε παράμετρος του μεταβολικού συνδρόμου αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον.

Όσο πιο πολλούς παράγοντες κινδύνου είχε ένα άτομο, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπήρχαν να εμφανίσει Πάρκινσον. Υπολογίστηκε συγκεκριμένα πως οι πιθανότητες να εκδηλωθεί Πάρκισον σε κάποιον που έχει μεταβολικό σύνδρομο αυξάνονται κατά 66% σε σχέση με κάποιον που δεν έχει.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν περίπου 60.000 νέες διαγνώσεις Πάρκινσον κάθε χρόνο και περίπου 1.000.000 Αμερικανοί πάσχουν από τη νόσο αυτή.

Το μεταβολικο συνδρομο και οι συνιστώσες του αποτελούν από μόνοι τους παράγοντες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης.

Στο μέλλον, επόμενες μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν αν η ρύθμιση του μεταβολικού συνδρόμου και των συνιστώσεων του είναι δυνατό να μειώσουν το κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον.

Δείτε κι αυτό:

Τα μάτια «προδίδουν» το Πάρκινσον σε αρχικό στάδιο