ΥΓΕΙΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς σχετίζεται με τον πυρετό

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από το πρήξιμο, τη δυσκαμψία και τον πόνο στις αρθρώσεις. Επειδή όμως επηρεάζει πολλαπλά όργανα και συστήματα του σώματος και προκαλεί γενικευμένη φλεγμονή, μπορεί επίσης να έχει ως σύμπτωμα τον πυρετό.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς σχετίζεται με τον πυρετό
sick with a headache, seasonal influenza, allergic, high fever and influenza, resting, virus, coronavirus, feel illness, respiratory, cold and flu, exhaustion, infection, unwell Bigstock

Αν και ο πυρετός είναι πολύ συχνός μεταξύ των ασθενών με ΡΑ, είναι ένα σύμπτωμα που συχνά παραβλέπεται.

Γιατί εκδηλώνουν πυρετό οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ΡΑ είναι αυτοάνοση πάθηση, δηλαδή αναπτύσσεται επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα. Αποτέλεσμα της αυτοάνοσης αντίδρασης είναι φλεγμονή.

Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται πως καθοδηγεί την εκδήλωση του πυρετού στους ασθενείς με ΡΑ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, ο πυρετός αποτελεί στην πραγματικότητα σύμπτωμα της φλεγμονής. Άλλωστε, ο πυρετός διαπιστώνεται συχνά και σε άλλες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο λύκος.

Ο πυρετός στη ΡΑ είναι συνήθως επίμονος και όχι ιδιαίτερα υψηλός, σε αντίθεση με τον πυρετό που οφείλεται σε λοίμωξη, ο οποίος δεν έχει μεγάλη διάρκεια και μπορεί να φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία.

Φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για τη διαχείριση της ΡΑ μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση του πυρετού. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να είναι πιο ευάλωτος απέναντι σε λοιμώξεις, οι οποίες να ευθύνονται για τον πυρετό.

Πυρετός στη ρευματοειδή αρθρίτιδα vs ρευματικός πυρετός

Παρά την ομοιότητα στην ονομασία και στα συμπτώματά τους, ο πυρετός που εκδηλώνεται στους ασθενείς με ΡΑ δεν σχετίζεται με τον ρευματικό πυρετό. Ο ρευματικός πυρετός είναι μια σοβαρή φλεγμονώδης πάθηση και αποτελεί επιπλοκή της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο. Επηρεάζει κυρίως τα παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών και είναι πολύ σπάνιος στα άτομα 21 ετών και άνω.

Σε αντίθεση με τη ΡΑ, η οποία αποτελεί χρόνια πάθηση, ο ρευματικός πυρετός είναι προσωρινός και διαρκεί μερικές εβδομάδες.

Αντιμετώπιση του πυρετού στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Για την αντιμετώπιση του ήπιου πυρετού, οι ασθενείς με ΡΑ πρέπει να φροντίζουν για την επαρκή ενυδάτωση και ανάπαυσή τους, να αποφεύγουν να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και να λαμβάνουν μη συνταγογραφούμενα αντιπυρετικά φάρμακα (π.χ. ιβουπροφαίνη). Καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με την κατάλληλη δοσολογία του εκάστοτε φαρμάκου ή για επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να λάβουν.

Η πρόληψη του πυρετού στη ΡΑ μπορεί να επιτευχθεί με τον επαρκή έλεγχο της φλεγμονής. Τα φάρμακα που χορηγούνται στο πλαίσιο της διαχείρισης της ΡΑ, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα ανοσοκατασταλτικά, δρουν ενάντια στις φλεγμονές που οφείλονται στην αυτοάνοση πάθηση και παράλληλα είναι αποτελεσματικά ενάντια στον πυρετό και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Πότε είναι αναγκαία η επίσκεψη στον γιατρό

Αναγκαία κρίνεται η επίσκεψη στον γιατρό όταν ο πυρετός είναι πολύ υψηλός (38 βαθμοί Κελσίου και άνω) ή όταν διαρκεί για περισσότερο από 48 ώρες. Ειδικά για τους ασθενείς με ΡΑ, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σε περίπτωση που εκδηλώνουν πυρετό και ταυτόχρονα:

  • Πόνο σε νέα μέρη του σώματος πέρα από τα συνήθη,
  • Παρενέργειες σε φάρμακα που λαμβάνουν,
  • Συμπτώματα στις αρθρώσεις που διαρκούν περισσότερο από τρεις μέρες,
  • Συμπτώματα στις αρθρώσεις που εκδηλώνονται αρκετές φορές τον μήνα.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα 12 συμπτώματα του αυτοάνοσου νοσήματος μέσα από φωτογραφίες

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ο παράγοντας που επιδεινώνει τα συμπτώματα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Οι τροφές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ασθένειας