ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη: Το σωματικό βάρος της μητέρας επηρεάζει την καρδιακή υγεία του παιδιού

Τόσο οι γυναίκες που παίρνουν πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους όσο και αυτές που «βάζουν» ελάχιστα κιλά θέτουν σε κίνδυνο την καρδιακή υγεία του παιδιού τους, δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetologia.

Εγκυμοσύνη: Το σωματικό βάρος της μητέρας επηρεάζει την καρδιακή υγεία του παιδιού

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα κιλά που παίρνει η γυναίκα στην εγκυμοσύνη επηρεάζουν τον κατοπινό κίνδυνο που διατρέχει το παιδί να εκδηλώσει υπέρταση και άλλα προβλήματα υγείας.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 905 ζεύγη μητέρων και παιδιών, χωρίζοντας τις γυναίκες σε ομάδες ανάλογα με το πόσα κιλά είχαν πάρει στην εγκυμοσύνη τους.

Το προτεινόμενο βάρος που μπορεί να πάρει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη εξαρτάται από τον δείκτη μάζας σώματός της πριν την κύηση και έχει ως εξής:

  • 12 έως 18 κιλά για τις γυναίκες με ΔΜΣ κάτω από 18,5 (λιποβαρείς)
  • 11 έως 15 κιλά για τις γυναίκες με ΔΜΣ 18,5 έως 24,9 (φυσιολογικό βάρος)
  • 7 έως 11 κιλά για τις γυναίκες με ΔΜΣ 25 και πάνω (υπέρβαρες)

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη αν οι γυναίκες βρίσκονταν πάνω ή κάτω από τα παραπάνω όρια και αξιολόγησαν την υγεία της καρδιάς των παιδιών τους σε ηλικία επτά ετών. Επίσης, συνυπολόγισαν πόσα κιλά ήταν η κάθε γυναίκα πριν μείνει έγκυος και άλλους παράγοντες-κλειδιά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μελλοντική υγεία του παιδιού τους.

Από την ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν πάρει το προτεινόμενο βάρος στην εγκυμοσύνη τους, όσες είχαν πάρει παραπάνω κιλά ήταν πιθανότερο να κάνουν παιδί που θα εκδηλώσει υπέρταση, θα έχει υψηλό ΔΜΣ και ανεβασμένη ινσουλίνη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Από την άλλη, τα παιδιά των γυναικών που είχαν πάρει ελάχιστα κιλά στην εγκυμοσύνη τους ήταν πιο πιθανό να έχουν ελαφρώς ανεβασμένη πίεση και ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου σε ηλικία επτά ετών.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να τα γνωρίζουν αυτά πριν μείνουν έγκυοι» αναφέρει σχετικά ο Δρ Γουίνγκ Χουνγκ Ταμ, καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης. «Διατηρώντας ένα φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη η γυναίκα θα μπορέσει πιο εύκολα να ελέγξει το βάρος της και κατά τη διάρκεια της κύησης» επισημαίνει.

Δείτε κι αυτό:

Εγκυμοσύνη: Επτά στρατηγικές που αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης

Ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη για την ανάπτυξη των παιδιών

Τι αλλάζει στην περίοδο μετά την εγκυμοσύνη