ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D & ημικρανίες: Πόσο μειώνει τη συχνότητα των κρίσεων

Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κρίσεων ημικρανίας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Βιταμίνη D & ημικρανίες: Πόσο μειώνει τη συχνότητα των κρίσεων

Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, επειδή παράγεται μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι καταπολεμά τη φλεγμονή στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις κρίσεις ημικρανίας.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι διατηρεί το ενδοθήλιο -το στρώμα των κυττάρων που καλύπτει το εσωτερικό όλων των αιμοφόρων αγγείων– λείο και εύκαμπτο, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος.

Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ήπιων επεισοδίων ημικρανίας. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις όμως, οι πάσχοντες λαμβάνουν τριπτάνες (αγωνιστές υποδοχέων σεροτονίνης), οι οποίες στοχεύουν την αποκατάσταση της χημικής ισορροπίας στον εγκέφαλο που διαταράσσεται λόγω των ημικρανιών.

vitamin d

Η εν λόγω θεραπεία μείωσε σχεδόν στο μισό τις κρίσεις στη διάρκεια της εξάμηνης μελέτης. Οι πάσχοντες που εκδήλωναν κρίσεις ημικρανίας πάνω από έξι φορές τον μήνα, μετά την καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D (και καμία άλλη φαρμακευτική αγωγή), δεν ξεπερνούσαν τις τρεις.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να προσφέρουν μία φθηνότερη και πιο φιλική εναλλακτική θεραπεία.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Άλμποργκ στη Δανία, προχώρησαν στην έρευνα, επειδή προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πάσχοντες από ημικρανία ήταν πιο πιθανό να έχουν έλλειψη βιταμίνης D από τους μη πάσχοντες.

Το ανθρώπινο σώμα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του σε βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στο φως του ήλιου, αν και βρίσκεται και σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, το τυρί και τα αυγά. Η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο, επειδή βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο των τροφών για το «χτίσιμο» γερών οστών. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύσει επίσης από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Στην έρευνα των Δανών επιστημόνων συμμετείχαν 48 πάσχοντες από ημικρανίες, οι μισοί από τους οποίους λάμβαναν καθημερινά επί έξι μήνες 100mg βιταμίνης D, ενώ οι άλλοι μισοί λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Οι ασθενείς ανέφεραν τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας, καθώς και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κρίσεις ημικρανίας μειώθηκαν σχεδόν στο μισό σε όσους λάμβαναν βιταμίνη D, ενώ οι υπόλοιποι δεν είδαν καμία αλλαγή.

Δεν διαπίστωσαν πάντως βελτίωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, γεγονός που υποδεικνύει ότι η βιταμίνη μπορεί να αποτρέψει τις ημικρανίες, δεν συμβάλλει όμως στη μείωση του πόνου όταν αυτές εκδηλώνονται.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανακάλυψη είναι πολύ ελπιδοφόρα για την πρόληψη των ημικρανιών αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επαλήθευση των ευρημάτων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Medical Research and Opinion

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Συχνές ημικρανίες: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Ημικρανίες: Οι 10 κυριότεροι παράγοντες κινδύνου (pics)

Ημικρανίες: Ποιες καιρικές συνθήκες τις ευνοούν