ΥΓΕΙΑ

Επιλόχεια κατάθλιψη: Ο κίνδυνος εξαρτάται και από την εποχή του τοκετού

Οι γυναίκες που γεννάνε τους μήνες του φθινοπώρου ή του χειμώνα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιλόχεια κατάθλιψη σε σχέση με όσες γεννάνε το καλοκαίρι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Επιλόχεια κατάθλιψη: Ο κίνδυνος εξαρτάται και από την εποχή του τοκετού

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ντιπίκα Γκογιάλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Journal of Behavioral Medicine, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 300 μητέρες που είχαν κάνει το πρώτο παιδί τους.

Συνολικά, το 30% εμφάνισε ελαφρύτερη ή βαρύτερη κατάθλιψη μετά τον τοκετό ή και λίγο πριν από αυτόν, αλλά υπήρχαν εποχικές διακυμάνσεις. Το 26% εκδήλωσε κατάθλιψη όταν η γέννηση του μωρού έγινε το καλοκαίρι, ενώ το ποσοστό αυξανόταν στο 35% όταν ο τοκετός συνέβη το χειμώνα.

Οι ερευνητές συμβούλευσαν τις γυναίκες που γεννάνε φθινόπωρο ή χειμώνα να αυξήσουν την έκθεσή τους στο φυσικό φως του ήλιου, βγαίνοντας συχνότερα σε ανοιχτούς χώρους ή στην ύπαιθρο, έτσι ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα τους και να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης.

«Το καθημερινό περπάτημα στη διάρκεια της μέρας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης απ’ ό,τι μια βόλτα σε ένα εμπορικό κέντρο ή η άσκηση μέσα σε ένα γυμναστήριο. Η βόλτα σε ανοιχτούς χώρους είναι καλύτερο να μη γίνεται πολύ νωρίς το πρωί ή το δειλινό, προκειμένου η γυναίκα να ωφελείται περισσότερο από το φυσικό φως» δήλωσε η Γκογιάλ.

Πηγή: Telegraph , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε κι αυτό:

Ο διαβήτης κύησης παράγοντας κινδύνου για την επιλόχεια κατάθλιψη

Το φρούτο που υψώνει «ασπίδα» στην επιλόχεια θλίψη