ΥΓΕΙΑ

Αυξομειώσεις βάρους, πίεσης, χοληστερόλης, σακχάρου: Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία

Το «φαινόμενο γιογιό» στις τιμές του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και/ή του σακχάρου του αίματος ακόμη και σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κρύβει κινδύνους συγκριτικά με τη διατήρηση αυτών των δεικτών σε σταθερά επίπεδα σε βάθος χρόνου.

Αυξομειώσεις βάρους, πίεσης, χοληστερόλης, σακχάρου: Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που υπογραμμίζει ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις σε μια σειρά από βασικούς δείκτες υγείας έχει αρνητικό αντίκτυπο ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους. Επίσης, είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι όσο περισσότεροι από τους δείκτες αυτούς παρουσιάζουν αυξομειώσεις με το πέρασμα του χρόνου τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από την ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων, συγκριτικά με ανθρώπους που κατάφεραν να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές του βάρους, της πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου τους για διάστημα 5,5 ετών κατά μέσο όρο, όσοι παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες μεταβολές ήταν:

  • 127% πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από οποιαδήποτε αιτία
  • 43% πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα
  • 41% πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό

Από το σύνολο των 6.748.773 ανθρώπων τους οποίους αφορούσαν τα δεδομένα, κανένας δεν είχε ιστορικό εμφράγματος, διάγνωση για διαβήτη, υπέρταση ή αυξημένη χοληστερόλη στο ξεκίνημα της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος θανάτου συγκεκριμένα ήταν αυξημένος ασχέτως αν οι μεταβολές στους υπό μελέτη δείκτες ήταν θετικές ή αρνητικές –π.χ. μείωση ή αύξηση του σωματικού βάρους ή της χοληστερόλης αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο Δρ Σουνγκ-Χουάν Λι, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Κορέας στη Σεούλ, αναφέρει: «Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μεταβλητότητα των τιμών της πίεσης, της χοληστερόλης, του σακχάρου και του σωματικού βάρους των ασθενών τους. Η προσπάθεια σταθεροποίησης αυτών των τιμών μπορεί να αποδειχτεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της υγείας τους».

Δείτε κι αυτό:

Εγκεφαλικό: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο (pics)

Τα 8 σημάδια που στέλνει το σώμα ένα μήνα πριν το έμφραγμα (εικόνες)

Υπερτασική κρίση: Επτά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (pics)