ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Τρεις ασθενείς «θεραπεύτηκαν» χάρη στη διαλειμματική νηστεία

Ένα δομημένο πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας μπορεί να αντιστρέψει τον διαβήτη τύπου 2 και να καταργήσει την ανάγκη λήψης ινσουλίνης, σύμφωνα με σχετικό πείραμα στο οποίο συμμετείχαν τρεις ασθενείς.

Διαβήτης τύπου 2: Τρεις ασθενείς «θεραπεύτηκαν» χάρη στη διαλειμματική νηστεία

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, κυρίως στη διατροφή και στα επίπεδα σωματικής άσκησης, θεωρούνται απαραίτητες για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη, ωστόσο από μόνες τους συνήθως δεν εξασφαλίζουν επαρκή έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για τη μείωση των συμπτωμάτων και την πρόληψη επιπλοκών, ωστόσο δεν αποτελεί οριστική λύση για την πάθηση.

Στο πλαίσιο του νέου ερευνητικού πειράματος, το οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά στην επιθεώρηση BMJ Case Reports, τρεις άνδρες με διαβήτη τύπου 2, ηλικίας 40 έως 67 ετών, ακολούθησαν ένα πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας για διάστημα περίπου 10 μηνών ώστε να αξιολογηθεί η επίδραση του συγκεκριμένου διατροφικού πλάνου στα συμπτώματά τους. Και οι τρεις άνδρες λάμβαναν καθημερινά φαρμακευτική αγωγή και ινσουλίνη. Επιπλέον του διαβήτη, οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί με υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη.

Οι δύο από τους ασθενείς εφάρμοσαν τη νηστεία μέρα παρά μέρα για ένα 24ωρο, ενώ ο τρίτος εφάρμοσε την 24ωρη νηστεία τρεις μέρες την εβδομάδα. Τις ημέρες νηστείας οι συμμετέχοντες επιτρεπόταν να καταναλώνουν μόνο υγρά με λίγες θερμίδες, όπως καφέ, τσάι, νερό και ζωμό, καθώς και ένα ολιγοθερμιδικό γεύμα το βράδυ.

Πριν ξεκινήσουν τη διαλειμματική νηστεία, οι τρεις άνδρες παρακολούθησαν ένα εξάωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με το πώς αναπτύσσεται ο διαβήτης, πώς επιδρά στο σώμα και πώς μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τη βοήθεια της διατροφής.

Οι ασθενείς ακολούθησαν τη διαλειμματική νηστεία για διάστημα περίπου 10 μηνών συνολικά. Πριν και μετά το πείραμα οι ερευνητές μέτρησαν δείκτες όπως το σάκχαρο νηστείας, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), το σωματικό βάρος και η περίμετρος της μέσης τους.

Και οι τρεις άντρες διέκοψαν τις ενέσεις ινσουλίνης μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την έναρξη της διαλειμματικής νηστείας, ενώ ο ένας από τους ασθενείς διέκοψε την ινσουλίνη μετά από μόλις πέντε ημέρες εφαρμογής της νηστείας.

Επίσης, οι δύο ασθενείς σταμάτησαν να παίρνουν όλα τα αντιδιαβητικά φάρμακα που λάμβαναν προηγουμένως, ενώ ο τρίτος διέκοψε τρία από τα τέσσερα φάρμακα που λάμβανε. Και οι τρεις άνδρες έχασαν βάρος στη διάρκεια του πειράματος (10-18% του συνολικού σωματικού τους βάρους), ενώ οι ερευνητές κατέγραψαν και μείωση του σακχάρου νηστείας και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης τους, μειώσεις που συνδέονται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών, τονίζουν οι ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις ασθενείς σχολίασαν θετικά την εμπειρία τους, δηλώνοντας πως δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να ακολουθήσουν το διατροφικό πρόγραμμα.

«Η εφαρμογή ενός θεραπευτικού πλάνου διαλειμματικής νηστείας για τον διαβήτη τύπου 2 είναι ουσιαστικά κάτι πρωτάκουστο» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Ο μικρός αριθμός ασθενών που συμμετείχαν στο πείραμα καθιστά αναγκαία την επιβεβαίωση των νέων ευρημάτων από μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμές, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα.

Δεδομένης της τεράστιας συχνότητας του διαβήτη παγκοσμίως, με τους πάσχοντες να υπολογίζονται αυτή τη στιγμή στα 422 εκατομμύρια και τους θανάτους ως άμεσο αποτέλεσμα του διαβήτη περίπου στα 1,6 εκατομμύρια τον χρόνο, η διαχείρισή του πρωτίστως με διατροφή και η διακοπή ή έστω ο περιορισμός της λήψης φαρμάκων και ινσουλίνης θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που θα μειώσει την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και τους υψηλούς δείκτες θνησιμότητας και νοσηρότητας λόγω του διαβήτη.

Δείτε κι αυτό:

Διαβήτης: Τρεις ενδείξεις που προειδοποιούν έως και 20 χρόνια πριν

Ρύθμιση σακχάρου: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε

Προδιαβήτης: Τα απαραίτητα βήματα για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη (βίντεο)