ΥΓΕΙΑ

Tα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη επιφέρει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην καρδιά και στους πνεύμονες, οι οποίες καθιστούν τόσο τις εγκύους όσο και τις γυναίκες που έχουν γεννήσει, επιρρεπείς στη γρίπη.

Tα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού στην εγκυμοσύνη

Η γρίπη είναι μάλιστα πιθανότερο να προκαλέσει σοβαρή νόσο και επιπλοκές στις εγκύους απ’ ό,τι στις υγιείς γυναίκες οι οποίες δεν είναι έγκυοι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη μπορεί να προστατεύσει και το μωρό μετά τη γέννησή του από τη γρίπη, καθώς τα αντισώματα της μητέρας περνούν στο έμβρυο.

Τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συστήνουν στις εγκύους να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο είναι απολύτως ασφαλές και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κυήσεως, ενώ εμβολιαστική κάλυψη χρειάζονται και οι λεχώνες και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.

Τη χρησιμότητα του αντιγριπικού εμβολισμού στην εγκυμοσύνη επιβεβαιώνει νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλεία της εγκύου λόγω γρίπης κατά 40%.

pregnant flu

«Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν το γεγονός ότι υπάρχει ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος να μειωθούν οι πιθανότητες επιπλοκών λόγω της γρίπης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης: το αντιγριπικό εμβόλιο» σημειώνει μία εκ των συντακτών της μελέτης, η Allison Naleway από το Κέντρο Έρευνας Υγείας Kaiser Permanente, στο Πόρτλαντ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για την περίοδο 2010-2016 και πάνω από δύο εκατομμύρια εγκύους στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ισραήλ.

Το αντιγριπικό εμβόλιο είχε προστατευτική δράση και στα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης, αλλά και για τις γυναίκες με προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα και ο διαβήτης, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πάνω από το 80% των κυήσεων συνέπεσε με την περίοδο της γρίπης, γεγονός που δείχνει ότι οι περισσότερες γυναίκες εκτίθενται στον ιό κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γρίπης στην εγκυμοσύνη. Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός μειώνει επίσης τον κίνδυνο νοσηλείας για επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη, όπως η πνευμονία.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Clinical Infectious Diseases.

Ιδανικά το εμβόλιο πρέπει να γίνεται τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, αλλά δεν απαγορεύεται να γίνει και αργότερα ή νωρίτερα.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Κρυολόγημα vs γρίπη: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνα)

Γρίπη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος & εγκεφαλικού

Γρίπη: 4 περιπτώσεις που αποδεικνύεται θανατηφόρα