ΥΓΕΙΑ

Όχι πια καθιστοί στο γραφείο

Τα γραφεία που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να δουλεύουν όρθιοι μειώνουν την καθιστική ζωή κατά τουλάχιστον 1 ώρα κάθε μέρα, συμπεραίνει πρόσφατη μελέτη 

Όχι πια καθιστοί στο γραφείο

Πιο υγιείς και πιο αποδοτικοί είναι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν όρθιοι, συμπεραίνει νέα έρευνα που ενισχύει την διεθνώς ανερχόμενη τάση για γραφεία που αποτρέπουν το 8ωρο… καθισιό.

Σύμφωνα με τη βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση British Medical Journal, αυτού του τύπου τα γραφεία – που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στους αμερικανικούς χώρους εργασίας – μειώνουν το χρόνο της καθιστικής ζωής κατά 1.3 ώρες τη μέρα.

Στη διάρκεια της έρευνας, μελετήθηκε για ένα χρόνο η συμπεριφορά 146 εργαζομένων σε νοσοκομεία του Leicester. Στους μισούς περίπου δόθηκαν ειδικά γραφεία που μπορούσαν να προσαρμοστούν ώστε να δουλεύουν όρθιοι για κάποιες ώρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ειδικά σεμινάρια για να αποφεύγεται η καθιστική ζωή. Οι άλλοι μισοί συνέχισαν να δουλεύουν με τον παραδοσιακό… καθιστό τρόπο.

Στην αρχή, οι εργαζόμενοι κάθονταν κατά μέσο όρο 9.7 ώρες τη μέρα (μαζί με το χρόνο που κάθονταν στο σπίτι τους). Μετά από τρεις μήνες, όσοι είχαν τα ειδικά γραφεία, κάθονταν 50 λεπτά λιγότερο κάθε μέρα, στους 6 μήνες ο χρόνος μειώθηκε κατά 64 λεπτά και στον ένα χρόνο κατά 82 λεπτά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δραστική αυτή μείωση έχει σημαντικά πλεονεκτήματα υγείας, αφού άλλες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι κάθονται πάνω από 8 ώρες τη μέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στο τέλος της έρευνας διαπιστώθηκε ακόμη πως οι εργαζόμενοι στα προσαρμοζόμενα γραφεία, δήλωναν λιγότερο κουρασμένοι και περισσότερο ευχαριστημένοι! Οι πόνοι στη μέση και την πλάτη μειώθηκαν δραστικά, όπως και το άγχος.

Πηγή: BMJ